Updated on octombrie 2, 2023 Primăria Cluj a început astăzi demolarea unui bloc construit ilegal. Muncitorii au venit, cu unelte și utilaje, au demontat uși, ferestre și câteva ziduri. După câteva ore, demolarea a fost suspendată, după o hotărâre dată tot de judecătorie, în urma unei contestații făcute de locatari. Avocatul dezvoltatorului imobiliar spune, însă că demolarea este un abuz.
Unii locatari au rămas în fața clădirii, iar de emoție, unui bărbat i s-a făcut rău și a ajuns la spital. Primăria și zeci de oameni l-au dat în judecată pe cel care a vândut apartamentele. Respectivul este acuzat de înșelăciune.
Reprezentanții primăriei au transmis că pun în executare o sentință judecătorească din 2019, devenită definitivă în septembrie, anul acesta. Așa au început să cadă, rând pe rând, bucăți din pereții blocului construit ilegal, anunță Stirile Prto Tv.
Deși ridicată fără autorizație de construcție, în clădire au fost vândute ilegal zeci de apartamente. Șapte familii locuiesc încă acolo. Construcția blocului a început în 2018, într-o zonă bună a orașului deși, dezvoltatorul imobiliar nu avea autorizație.
Locatar: „Eu l-am cumpărat cu bani luați din bancă, după care plătesc și acum…”.
Locatară: „Am plătit și noi cu banii de la nuntă. A pus poze frumoase pe internet, cu preț mic. Nu am știut că nu are autorizație”.
Celor care nu au unde să meargă, primăria le-a oferit cazare în centrele de zi. Întrucât acest corp este lipit de cealaltă clădire, nu poate fi folosită metoda imploziei. Așa că dărâmarea acestei construcții vă dura cel puțin o lună, o lună și jumătate, spun inginerii.
Iulia Perșa, primăria Cluj-Napoca: „Noi suntem simpli executanți ai acestei sentințe, pe noi ne obligă instanța să facem acest lucru”.
După câteva ore, demolarea a fost suspendată, după o hotărâre dată tot de judecătorie, în urma unei contestații făcute de locatari. Avocatul dezvoltatorului imobiliar spune, însă că demolarea este un abuz.
Daniel Năndrean, avocatul dezvoltatorului imobiliar: „Această sentință a fost pronunțată doar pe probele depuse de primărie”.
Prejudiciul este estimat la cinci milioane euro, iar dezvoltatorul imobiliar este judecat în libertate, sub control judiciar. Același dezvoltator a fost dat în judecată de mai multe persoane, care ar fi fost convinse să plătească zeci de mii de euro pentru locuințe aflate în alte clădiri cu probleme.
„Am șase copii, fetiță de 3 săptămâni. Nu știu ce o să fac, așteptăm să văd ce face Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Alții zic că nu e caz de urgență treaba asta cu șase copii, dar de evacuat m-o evacuat afară. M-au scos afară, toate lucrurile mi-au rămas înăuntru că nu am unde să le duc”, a declarat Ștefan Kalai, proprietarul unui apartament din imobilul demolat de Primărie, pentru Știri de Cluj.