Updated on iulie 12, 2023 Andrei Mălan, unul dintre absolvenții de liceu din Bihor care, în 2020, au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, este un adevărat model pentru tinerii elevi. După ce a obținut nota maximă la examenul maturității, Andrei a devenit acum și șef de promoție la facultatea pe care o urmează în Cluj Napoca.
Tânărul a absolvit specializarea Informatică Economică, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universtății Babeș-Bolyai ca șef de promoție. Cu media 9,89 după cei trei ani de facultate, Andrei a fost primul între cei aproape 200 de colegi de-ai săi, informează ebihoreanul.ro.
Andrei recunoaște că anii de facultate au fost o provocare, îndeosebi din cauza pandemiei. „Primul an și jumătate de studiu a fost online, am mers fizic în facultate abia în semestrul 4 din totalul de 6. Primele trei semestre nici nu m-am simțit student, eram acasă, iar după ce am început cursurile fizic, am fost nevoit să reînvăț să învăț. Într-un fel înveți pentru activități fizice, altfel pentru cele online”, a declarat acesta.
„Au fost examene grele, cu profesori fermi, care au avut multe pretenții, așa cum e și normal pentru o facultate prestigioasă. Doar așa se asigură pregătirea temeinică a studenților”, a mai spus tânărul.
Orădeanul va continua studiile de masterat tot la UBB, la aceeași facultate, dar în același timp se gândește să își caute un job în IT.
Rezultat istoric: Locul 4 în lume pentru România la Olimpiada Internațională de Matematică, un record din 1999 încoace, cu cinci medalii de aur și una de argint
Elevii olimpici români au obținut 5 medalii de aur și una de argint la Olimpiada Internațională de Matematică (OIM) 2023 din Japonia, aducând România pe locul 1 în Europa și pe locul 4 în lume, după China, Statele Unite și Coreea de Sud.
Olimpicii români au bătut recordul de 194 de puncte în total de anul trecut, adunând 208 puncte anul acesta, potrivit profesorilor, stabilind astfel cel mai mare punctaj al lotului român de olimpici la matematică din 1995 încoace, când au fost înregistrate 230 de puncte. În 1999, România s-a clasat însă pe locul 4 la nivel internațional, cu 173 de puncte. Amintim că în 1996 România a obținut locul I la nivel mondial la Olimpiada Internațională de Matematică, cu 187 de puncte, informează g4media.ro.
Potrivit organizatorilor, elevii au avut două zile de probe, de câte 4 ore și jumătate în fiecare din ele. Cele 6 probleme primite la IMO 2023 pot fi consultate mai jos în articol.
Lotul olimpic de matematică al României este coordonat de profesorii Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București și Mihai Chiș de la Universitatea de Vest din Timișoara.
Elevii care au obținut medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică 2023 (IMO 2023):
- David – Andrei Anghel, clasa a XI-a. A obținut medalie de aur și în 2022 și medalie de argint în 2021. Este elev la Liceul Internațional de Informatică din București
- Andrei Moldovan, clasa a XII-a. A obținut medalie de argint la IMO 2022 și 2021. Este elev la Liceul Internațional de Informatică din București
- Pavel Ciurea, clasa a X-a – nou în echipă, este elev la Liceul Internațional de Informatică din București
- Robert Dragomirescu, clasa a XII-a. A obținut medalie de aur în 2022 și Honorable Mention la IMO 2021. Este elev la Liceul Internațional de Informatică din București
- Andrei – Giovani Chiriță, clasa a XI-a. A obținut medalie de argint la IMO de anul trecut și medalie de bronz în 2021. Este elev la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București
- Radu – Andrei Lecoiu, clasa a XII-a a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Matematică 2023 (IMO 2023). La IMO 2022 a obținut tot argint, iar în 2021 – medalie de bronz. Este elev la Liceul Internațional de Informatică din București