Updated on iunie 19, 2023 Care este starea de sănătate a solului din județele Alba, Cluj, Mureș și Bistrița Năsăud? Care sunt provocările cu care se confruntă fermierii în privința gestiunii sustenabile a solului? Cum pregătim viitorii specialiști pentru a cunoaște și gestiona solul într-o manieră sustenabilă? Acestea sunt întrebările pe care se străduiește să le abordeze Conferința de diseminare a rezultatelor proiectului ”Exerciții la sol!” care va avea loc în data de 22.06.2023, în Cluj-Napoca, la Cluj Hub, Str. Ferdinand, nr 22-26, de la ora 11.00.
Gazdele conferinței sunt: Fundația HEKS/EPER România în parteneriat cu Fundația pentru Promovarea Agriculturii și Economiei Regionale FAER.
Evenimentul reunește fermieri, profesori din învățământul universitar și liceal, practicieni din domeniul agricol, experți în domeniul pedologiei, studenți, elevi ai liceelor agricole, și echipa de proiect și are drept obiectiv prezentarea rezultatelor proiectului ”Exerciții la sol” și colectarea de recomandări privind valorificarea rezultatelor în inițiative ulterioare.
Conferința va aborda următoarele tematici:
⦁ Perspective privind activitatea de gestiune sustenabilă a solului din prisma fermierilor, UAT-urilor și instituțiilor relevante, rezultate din aplicarea de instrumente de cercetare în cadrul proiectului.
⦁ Stadiul legislației în domeniul gestiunii sustenabile a solului și recomandări pentru modificări viitoare;
⦁ Bune practici și metode concrete de realizare a lucrărilor solului;
⦁ Implementarea standardelor GAEC, relevante pentru sol, conform noului Plan Național Strategic;
⦁ Dezvoltarea de parteneriate pentru continuarea activității de informare privind gestiunea sustenabilă a solului.
⦁ Introducerea unui program național de testare a solului care să faciliteze o agricultură bazată pe date concrete cu privire la necesarul de fertilizatori și tratamente specifice.
Proiectul este derulat de Fundația HEKS/EPER România și Fundația FAER și beneficiază de o finanțare în valoare de 195.778,04 euro, prin programul Active Citizen Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.