Cluj: ZILELE CULTURALE MAGHIARE. O mie de oameni la inaugurarea festivalului. Discursuri cu “intepaturi” din partea unor oficiali

Updated on august 18, 2014

Aproximativ o mie de persoane au participat duminică seară la Gala de deschidere a ediției din acest an a festivalului. Nemeth Zsolt, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei și Kelemen Hunor, președintele UDMR și ministrul Culturii, au adresat câteva “înțepături” verbale cu privire la modul în care funcționează sau au funcționat în trecut relațiile româno-maghiare.

cluj

Gala de inaugurare a Zilelor Culturale Maghiare Cluj (ZCMC) 2014 a fost organizată la Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMSC) și a avut drept punct culminant un spectacol susținut de Ansamblul Național de Dans din Ungaria, a cărui temă a fost răscoala lui Gheorghe Doja.

Reprezentația a fost precedată de discursuri ale unor invitați din Ungaria și România, între care Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Nemeth Zsolt, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Kelemen Hunor, ministrul al Culturii și președintele UDMR, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras.

În sală au fost prezente aproximativ o mie de persoane, iar o parte dintre acestea au fost nevoite să stea în picioare, în condițiile în care sala are doar 845 de locuri.

Ar vrea un cultometru la Cluj

În discursul său, Nemeth Zsolt, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, a subliniat mai întâi ținuta culturală a festivalului, menționând că ar fi util ca pe viitor să existe la Cluj un cultometru care să măsoare nivelul de “radiații culturale din oraș”.

Dacă s-ar inventa un astfel de dispozitiv, Clujul ar putea folosi cu mult succes un astfel de dispozitiv, deoarece cultura maghiară se desfăşoară 365 de zile pe an, iar acum, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, este o variantă concentrată a culturii, când sărbătorim cultura maghiară”, a spus Nemeth, care a apreciat cooperarea româno-maghiară pe tărâm cultural. /blockquote>

A criticat gesturi ale unor oficiali români

Nemeth Zsolt a criticat însă, chiar dacă nu foarte vehement, unele luări de poziții ale unor oficiali români vizazi de simbolurile secuiești.

Chiar şeful SRI şi-a ridicat vocea, iar un prim mininistru a declarat că orice afirmaţie legată de autonomie este contrară Tratatului de bază româno-ungar. Ceea ce nu este adevărat. O relaţie româno – maghiară foarte bună implică o Europă Centrală care are succes, fără cooperarea româno-maghiară nu poate exista o Europă Centrală puternică. Dacă la Cluj cele două comunităţi, română şi maghiară, cele două câmpuri de forţă se potenţează reciproc, de ce nu se poate şi la nivelul mai vast româno – maghiar?”, a adăugat Nemeth Zsolt.

Acum zece ani nu am fi avut astfel de evenimente în piețe

Ministrul Culturii și președintele UDMR, Kelemen Hunor a salutat de asemenea organizarea evenimentului dar a ținut să sublinieze că normalitatea din prezent în relațiile româno-maghiare la Cluj nu a fost tot timpul așa. (sursa: voceatransilvaniei.ro)

El a îndemnat la o sensibilizare a tinerilor pentru cunoașterea trecutului astfel încât să se prevină întoarcerea roții istoriei.

Roata nu trebuie să se întoarcă nici la Târgu-Mureș, nici la Brașov, nici la București, nici în Europa Centrală, nici în Europa de Este. (…) Noi suntem obligaţi să ajutăm generaţia de azi, trebuie să sensibilizăm şi să o învăţăm să împiedice să se întoarcă roata Istoriei”, a punctat el.

Un discurs fără conotații politice, a avut Toro T. Tibor, președintele PPMT, care a menționat că a avut o funcție reprezentativă în Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), când organizatorul festivalului, Gergely Balasz, a venit cu această inițiativă, ținând să îl felicite cu această ocazie.

Zilele Culturale Maghiare 2014 se desfășoară între 17 – 24 august la Cluj-Napoca. Evenimentul se află la cea de-a cincea ediție și include concerte pop, folclorice, pop-rock, simfonice, spectacole de teatru, dans, expoziții, tururi ghidate, dezbateri, lansări de carte, alte activități de recreere și de cunoaștere a culturii maghiare din zonă.

De precizat că zeci de asociații organizează evenimente în cadrul festivalului.

Advertisements
error: Content is protected !!