Foto Cluj. Picturi de 700 de ani şi cea mai veche şarpantă de lemn din România, în biserica din Viștea

Updated on ianuarie 25, 2023 Picturi murale vechi de 700 de ani, precum şi o şarpantă din lemn din 1319, considerată cea mai veche şarpantă datată din România, au fost descoperite în biserica reformată din localitatea clujeană Viștea.

“Biserica reformată din Viştea a fost construită în intervalul secolelor XIII – XV. Sub biserica actuală s-a descoperit o rotundă mai veche.

Foto Cluj. Picturi de 700 de ani şi cea mai veche şarpantă de lemn din România, în biserica din Viștea 1

Picturile murale din nava şi arcul triumfal al bisericii sunt din două perioade distincte, dar ambele au fost realizate în intervalul secolelor XIII – XIV. Până în prezent s-au realizat operaţiuni de decapare, conservare a picturilor”, a declarat, pentru AGERPRES, restauratorul Kiss Lorand.

De asemenea, a fost descoperită o şarpantă din lemn, care este, probabil, cea mai veche şarpantă datată din România, 1319-1320.

“La arcul triumfal, stratul pictural era în contact cu grinda ce susţine tavanul casetat, ceea ce indică faptul că grinda este anterioară picturii. S-a realizat analiza dendrocronologică a grinzii şi a materialului lemnos al şarpantei vanei, din care a reieşit că o parte importantă a materialului lemnos al şarpantei a fost tăiat în anii 1319-1320.

Foto Cluj. Picturi de 700 de ani şi cea mai veche şarpantă de lemn din România, în biserica din Viștea 2 Foto Cluj. Picturi de 700 de ani şi cea mai veche şarpantă de lemn din România, în biserica din Viștea 3

Astfel, la nava bisericii reformate din Viştea avem de-a face cu poate cea mai veche şarpantă datată de pe teritoriul României”, a precizat Kiss Lorand.

De conservare şi restaurare s-a ocupat Imago Picta SRL, reprezentată de Sólyom József Zsolt, Filep Melinda, Kiss Lóránd, Oláh Janka Melinda, de studiul de istoria artei – dr Weisz Attila, iar de analizele dendrocronologice – Anno Domini SRL (Tóth Boglárka).

Advertisements
error: Content is protected !!