Updated on august 16, 2014
Unul dintre cele mai importante evenimente religioase aduce an de an zeci de mii de credincioși la mănăstirea Nicula din județul Cluj. Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită și în acest an la Nicula, loc în care s-au strâns peste 60.000 de pelerini pentru a participa la slujbele religioase. Credincioşi din toate colţurile ţării au înfruntat în această noapte frigul și ploaia pentru a se ruga și pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni.
Credincioşi din toate colţurile ţării şi personalităţi politice au ascultat cu sufletul deschis pe slujbele religioase care au fost oficiate de un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS arhiepiscopul Andreicuț.
Astăzi în jurul orei 9:30 a început Liturghia, prilej cu care arhiepiscopul Andrei Andreicuţ le-a vorbit pelerinilor, îndemnându-i să fie mai buni, amintidu-le acestora despre cele zece porunci. La slujbă au luat parte şi politicienii Ioan Rus, Aurelia Cristea, Petre Roman, Mihai Seplecan, Gheorghe Vuşcan, Gheorghe Funar, Remus Lăpuşan, Ioan Oleleu şi alţii.
După slujba care s-a încheiat în jurul orei 12, politicienii au fost invitaţi la masă. Petre Roman a declarat că a venit aici pentru că aşa obişnuieşte în fiecare an, dar de această dată a luat-o şi pe soţia lui.
“Nu este nicio mirare să mă aflu astăzi aici. Cred că am venit pentru a cincisprezecea oară. Este un loc în care întotdeauna mă simt foarte bine, iar anul acesta am adus-o şi pe soţia mea. Şi-a dorit foarte mult să vină aici pentru că îi place foarte mult. Ea a mai fost aici în pelerinaj acuma ceva vreme dar nu cu ocazia sărbătorii Sfintei Maria. Eu i-am spus că anul acesta merg la Nicula şi a spus că îşi doreşte şi ea să vină cu mare drag. Au venit şi mulţi politicieni, dar noi astăzi nu suntem politicieni, suntem credincioşi ca toţi care care sunt aici”, a spus Petre Roman.
Nu doar politicienii au fost cei care s-au ospătat. Pelerinii s-au aşezat la coadă încă de la primele ore ale dimineţii, în speranţa că vor prinde o porţie din bucatele tradiţionale. Aproximativ 20.000 de sarmale şi 20.000 de pachete de cozonac le-au fost împărţite credincioşilor care nu au avut răbdare să se termine slujba, că s-au şi apucat de mancat.
De asemenea, credincioşii stau în continuare la coadă cu orele pentru a avea ocazia de a se închinaşi a săruta icoana făcătoare de minuni. Aproximativ 60.000 s-au adunat vineri la Nicula pana la ora după amiezii, iar în jurul orei 16 au mai sunt aşteptaţi, pe lângă pelerini, şi alte oficialităţi, printre care și premierul Victor Ponta.
Pelerinii au venit încă de miercuri seara pentru a prinde un loc cât mai aproape de mănăstire. Precipitaţiile abundente care au căzut în judeţul Cluj în noaptea de joi înspre vineri le-au creat neplăceri şi disconfort credincioșilor care au înoptat în jurul mănăstirii, însă aceștia au înfruntat ploaia, frigul și vântul și au rămas neclintiți.
“A plouat foarte tare azi noapte şi ne-a udat tot ce am adus cu noi, pături, haine, plase, noi eram leoarcă tot, am crezut că nu mai termină cu ploaia. Atata ploaie a dat Domnul din cer. Noi mergem mai departe cu bune cu rele şi cu credinţă în Dumnezeu şi orice ar fi nu plecăm de aici”, a spus o doamnă în vârstă venită din Luduş.
“Am răbdat frig, vânt, ne-a plouat foarte tare, şi la cei de lângă noi le-a intrat apă în cort. Noi am venit aici cu un scop: să ne rugăm pentru pentru familie, pentru mântuirea sufletului şi pentru lumină. Este un loc plin de enrgie bună şi poate să plouă, să tune, că noi ştim pentru ce am venit şi pentru ce stăm aici să îndurăm. Suntem din Ploieşti şi am avut drum lung dar ne place la Nicula, ne place şi Clujul şi venim cu drag de trei ani încoace”, a spus o doamnă de vârstă mijlocie.
“Foarte frumos a vorbit părintele Andreicuţ. Am venit aici să ne spălăm de păcate, să ne purificăm, iar acum după slujbă ne simţim foarte bine şi eu şi soţia. Am venit aici de lângă Timişoara, suntem oameni de la ţară, oneşti şi ne încredem în Maica Domnului”, a spus un domn.
“Am ajuns aici ieri seara. Eu vin decând eram mică aici, de Sfântă Mărie. Ea este cu mine tot timpul si lucrează minuni în viaţa mea. Am venit aici şi când am fost bolnavă cu tumoare şi Măicuţa m-a ajutat”, a spus o altă doamnă.
Tradiţia pelerinajului la Mănăstirea Nicula are o vechime mai mare de 300 de ani şi a început odată cu lăcrimarea icoanei Maicii Domnului. Icoana a fost pictată în 1681 de către meşterul Luca din Iclod. Potrivit unui proces-verbal întocmit de ofițerii austrieci, icoana ar fi lăcrimat între 15 februarie şi 12 martie 1699.
Sărbătoarea Sfintei Marii este prăznuită anual de către credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici, pe 15 august, fiind precedată de o perioadă de post de două săptămâni. Conform învăţăturii Bisericii, arhanghelul Gavriil i-a vestit Maicii Domnului momentul trecerii ei din această viaţă, prilej cu care au venit să îşi ia rămas bun apostolii. Toma nu a fost între cei prezenţi, iar, sosind ulterior, a cerut să vadă şi el trupul Maicii Domnului. Când a fost deschis mormântul, acesta era gol, corpul Preacuratei fiind mutat la cer.