Updated on august 15, 2014 După scandalul de corupţie de la Consiliul Judeţean Cluj, în urma căruia Horea Uioreanu, preşedintele suspendat, este anchetat de DNA, actuala conducere vine cu o idee surprinzătoare: cursuri anti-corupţie.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, Mihai Seplecan, anunţă că, în perioada următoare, doreşte să aibă loc, la sediul instituţiei, cursuri anti-corupţie prin care funcţionarii statului să înveţe să recunoască şi să denunţe faptele de corupţie care ar putea avea loc în Consiliul Judeţean.
Aceste cursuri au ca bază trevederi legislative precum: Hotărârea Guvernului nr. 215/2012 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2012-2015 şi Planul Naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2012-2015. Lecţiile anti-şpagă vor fi ţinute de personal specializat din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie-Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj şi la ele trebuie să participe toţi angajaţilor din CJ Cluj.
În urma implementării acestor seminarii, cursanţii vor reuşi să identifice, într-un timp mult mai scurt, orice faptă de corupţie de care ar fi putut lua cunoştinţă prin natura exercitării funcţiei, să o semnaleze mai departe autorităţilor abilitate şi, de ce nu, să depisteze din timp orice tentativă de acest gen.
„Pentru mine este foarte important ca persoanele de care sunt înconjurat şi care mă ajută în implementarea proiectelor Consiliului Judeţean să fie foarte bine pregătite în acest domeniu astfel încât atât să poată contribui atât la protecţia instituţiei în care-şi desfăşoară activitatea, cât şi a propriei lor persoane. Prin aceste seminarii vom promova transparenţa în exercitarea funcţiei şi se vor organiza, de ce nu, chiar şi teste de integritate. Profit de acest prilej să îndemn şi alte instituţii publice să procedeze în acest mod”, a declarat Mihai Seplecan.
Şapga nu e un cuvânt străin la CJ Cluj. Cazul 1.
Vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, după gratii Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, acuzat de luare de mită, a fost condamnat, în octombrie 2012, definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul acestuia împotriva unei decizii a Curţii de Apel Cluj. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, ca nefondat, recursul declarat de fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, acuzat de luare de mită, împotriva unei decizii din 28 mai a Curţii de Apel Cluj, prin care a fost menţinută în cazul său pedeapsa de cinci ani de închisoare cu executare dată de Tribunalul Cluj. Instanţa supremă a dispus ca din pedeapsa de cinci ani de închisoare lui Bica să îi fie scăzută perioada în care a stat în arest preventiv, respectiv din 1 noiembrie 2011 până în 4 octombrie 2012. Decizia Curţii de Apel Cluj este definitivă, astfel că Radu Bica mai are de executat aproape patru ani de închisoare. Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2011, Radu Vasile Bica ar fi acceptat oferta a două persoane de a primi suma de 25.000 de euro pentru ca, în calitate de vicepreşedinte al CJ Cluj, să le furnizeze informaţii obţinute în virtutea funcţiei şi, astfel, să faciliteze câştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012. (sursa: adevarul.ro)
Cazul 2.Preşedintele suspendat al CJ, Horea Uioreanu, în arest preventiv
Horea Uioreanu a fost arestat preventiv pe 29 mai sub acuzaţiile de luare de mită, fals în înscrisuri şi spălare de bani. Curtea de Apel Cluj a respins, marţi, 29 iulie, contestaţiile formulate de apărători la sentinţa Tribunalului Cluj prin care a fost prelungită perioada de arest preventiv, iar decizia este definitivă. DNA arată că preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, declara în 2012 că are venituri lunare medii de 6.213 de lei, însă dovezile anchetatorilor relevă că acesta realiza cheltuieli de peste 20.000 de lei pe lună, resursele financiare ascunse reprezentând foloasele faptelor sale de corupţie.