Cluj. E bine sau nu cu panouri solare pe căsuțele de la Târgul de  Crăciun? Dan Tarcea: „Energie verde la Târgul de Crăciun Cluj-Napoca”

Updated on noiembrie 16, 2022 Primăria Cluj este ținta ironiilor pe Facebook după ce a montat panouri solare pe căsuțele de la Târgul de Crăciun. Dar ce să vezi, panourile solare funcționează chiar și iarna, adevărat, nu la nivel de vară.

Dan Tarcea: „Energie verde la Târgul de Crăciun Cluj-Napoca.Pentru prima dată în cadrul unui eveniment public clujean va fi folosită energie din montarea de panouri fotovoltaice.
Pe căsuțele din cadrul Târgului de Crăciun din Piața Unirii au fost montate panouri fotovoltaice în vederea reducerii costurilor privind consumul de energie.

Cluj. E bine sau nu cu panouri solare pe căsuțele de la Târgul de  Crăciun? Dan Tarcea: „Energie verde la Târgul de Crăciun Cluj-Napoca” 1

Sunt primii pași în dezvoltarea conceptului de organizare sustenabilă din punct de vedere al eficienței energetice a unui eveniment public.
Acțiunea este implementată de către Parapet.ro”.

Mituri false legate de funcționalitatea panourilor pe timp de iarnă

Panourile fotovoltaice au nevoie de căldură pentru a funcționa – FALS

În realitate, sistemul de panouri solare se alimentează de la lumina razelor soarelui, nu de la căldură acestora. Cu atât mai mult, pătura de zăpada așternută pe pământ va reflecta și mai mult lumina razelor, reușind să îmbunătățească performanțele panourilor, potrivit panourisolare365.ro.

În vocabularul tehnic cunoscut de specialiști, razele soarelui conțin particule denumite fotoni sau particule de energie electromagnetică. Atunci când aceste particulele lovesc celule fotovoltaice ale panourilor, electronii din siliciu sunt puși în mișcare. Mișcarea respectivă se transformă direct în curent electric, care este transmis mai apoi în cutia de distribuție a casei pentru a alimenta diferite aparate esențiale.

Panourile solare fotovoltaice nu funcționează la temperaturi scăzute – FALS

Este dovedit faptul că panourile au o eficiență mult mai bună la temperaturi mai mici. Cum așa? Probabil te gândești că vara ziua este mai lungă, lumina naturală a soarelui este disponibilă mai mult timp și, bineînțeles, este mult mai cald. Dar, așa cum am spus mai sus, sursa de la care se alimentează panourile provine de la lumina razelor, nu de la căldura lor. Temperatura exterioară are un impact direct doar asupra cantității de energie produsă în interiorul celulelor solare. Pe măsură ce panourile sunt supuse la temperaturi mai ridicate, precum cele din timpul verii, energia produsă va fi mai scăzută.

Panourile solare pot functiona si pe timp de iarna, chiar asigurand un aport de pana la 40% din caldura unei locuinte in perioade cu temperaturi mult mai scazute, potrivit voltech.ro.

Dat fiind faptul ca panourile solare au nevoie de lumina, nu de caldura, acestea pot da randament si in sezonul rece. Pot avea chiar un randament mai mare decat intr-un mediu cu temperature ridicate. Mai mult,panourile solare pot produce electricitate si pe vreme cu nori.

Atata timp cat exista lumina, acestea o pot transforma in energie. Este bine de mentionat ca tinand cont de faptul ca pe timp de iarna zilele sunt mai scurte, panourile solare nu vor produce aceeasi cantitate de energie in comparatie cu sezonul de vara.

Advertisements
error: Content is protected !!