Cum arată fisura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare. Oamenii din Roșia Montană refuză evacuarea

Updated on octombrie 2, 2022 Fisura semnalată sâmbătă la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană are forma unui con și un diametru de circa 1 m la nivelul coronamentului.

Potrivit directorului SGA Alba, Vlad Sorin, breșa s-a format prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani, transmite alba24.ro.

Cum arată fisura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare. Oamenii din Roșia Montană refuză evacuarea 1

„Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificare.

Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut la circa 2 centimetri de când îl monitorizăm. Așteptăm expertul să ne dea o soluție tehnică”, a explicat directorul SGA Alba, Vlad Sorin.

Potrivit acestuia, nivelul apei în baraj se situa de dimineață la circa 60 cm sub descărcătorul de ape mari și la circa 3 metri până la cota coronamentului.

Cum arată fisura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare. Oamenii din Roșia Montană refuză evacuarea 2

Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc.

Oamenii din Roșia Montană refuză evacuarea

84 de persoane au fost evacuate sau au plecat singure la rude, iar alte aproape 200 au refuzat evacuarea, după ce autoritățile au dispus acest lucru în localitatea Roșia Montană, județul Alba. Decizia a fost luată după o avarie apărută la barajul lacului Tăul Mare.

Potrivit ISU Alba, 268 de persoane au fost vizate de această evacuare. Acestea au fost informate și alertate cu privire la evacuare prin 4 mesaje Ro-Alert, dar și de echipaje mixte formate din polițiști, jandarmi și pompieri și angajați ai administrației locale, care au mers din casă în casă, informează stiripesurse.ro.

70 de localnici au plecat la rude, iar alte 14 au solicitat autorităților evacuarea și cazarea în spațiile puse la dispoziție.

Din cei 268 de localnici, un numnăr de 70 s-au autoevacuat la rude în apropiere, iar 14 au solicitat evacuarea cu mijloace și în cadrul unor locații puse la dispoziție de administrația locală. Restul au refuzat evacuarea și au semnat formulare că refuză evacuarea în această situație de urgență”, a declarat Radu Botezan, purtătorul de cuvânt al ISU Alba.

Potrivit ISU Alba, autoritățile au fost sesizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, prin apel la 112, de primarul comunei Roșia Montană cu privire la o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Alba și a fost activat Centrul Județean de Conducere si Coordonare a Intervenției.

Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicola Taul Mare.

Relocarea va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba. La nevoie aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Cîmpeni având o capacitate de aproximativ 400 de persoane.

Advertisements
error: Content is protected !!