Updated on februarie 6, 2022 Liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru, acuză autoritățile că au recurs tertipuri birocratice pentru ca școlile din Cluj să nu intre în online, deși incidența în municipiu este de aproape 35.
”Lumea este disperată pentru că sunt foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul colegilor noștri, dar și al elevilor. Problema este că foarte mulți nu mai pot să suplinească, iar dacă, totuși, suplinesc, aceste suplimentări nu se plătesc. Oamenii sunt epuizați psihic și fizic și au fost șocați când au aflat că nu se intră în online după ce chiar ministrul Educației anunțase cu câteva zile înainte că se va trece la Cluj în acest sistem de luni. Iar acum ne trezim că, din pix, s-au făcut 300 de paturi de spital în plus pentru bolnavii de COVID”, a spus Cojocaru, pentru Cluj24.ro.
Potrivit acesteia, schimbările de pe o zi pe alta nu au nicio justificare, iar dascălii clujeni sunt revoltați și se întreabă de ce suplimentarea paturilor nu a fost decisă săptămâna trecută sau mai demult.
”Probabil s-a dorit să nu ieșim noi Clujul fruntaș la infectări și la trecerea tuturor unităților de învățământ în online. Necazul este că în majoritatea claselor jumătate dintre elevi sunt în online, jumătate sunt fizic la ore și este foarte greu pentru un profesor să fie atent la toți, plus să îi supravegheze în pauză. Nu mai știu colegii mei cum să facă față acestei situații”, a explicat liderul SLIPC.
Lucia Cojocaru susține că dascălii nu înțeleg nici de ce s-au infectat cu COVID mulți dintre ei deși sunt vaccinați cu trei doze.
”De ce ne-am mai vaccinat? Clujul are peste 70% personal din învățământ vaccinat și totuși infectările continuă. Mă întreb unde se va ajunge în acest ritm, câtă vreme nu s-a trecut la învățământul online. Cine va ajunge să suplinească în școli, bibliotecara, personalul necalificat, să îi supravegheze pe copii în clase? Care va fi eficiența, până la urmă? Doar pentru că statul a găsit o metodă să nu dea părinților care stau cu copii acasă în online. Noi, cei din învățământ, suntem iar o categorie sacrificată, suntem carne de tun. Cu noi își permit”, a conchis Lucia Cojocaru.
Soluția găsită de autoritățile din Cluj pentru a evita închiderea școlilor
Prefectura Cluj a decis să aloce mai multe paturi în spitale pentru pacienții COVID, astfel încât ponderea celor ocupate să nu depăşească 75%, procent la care școlile trec în online
„Da, este 65,4% (gradul de ocupare a paturilor – n.r.). Alaltăieri, DSP a avut o întrevedere cu managerii de spitale şi s-a mărit capacitatea în spitale de la aproximativ 700 de paturi în total la peste 1.000 în judeţ”, a declarat, joi, prefectul Tasnadi Szilard, citat de libertatea.ro.
Rata de infectare la nivel național este de 15,58, potrivit datelor oficiale. Cea mai mare incidență a cazurilor COVID-19 este în județul Cluj, cu 26,23, urmat de Timiș, cu 25,66, și municipiul București, cu 24,48.
16 școli din județul Cluj au activitatea suspendată din cauza COVID
Potrivit ultimelor date prezentate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, la etapa actuală în județ sunt 660 de clase suspendate din cauza COVID, iar 16 unități de învățământ fac orele exclusiv online pentru că au 50% din clase suspendate.
În fruntea listei cu instituțiile din Cluj care au cele mai multe clase suspendate se află Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” cu 60 de clase suspendate, informează stiridecluj.ro.
La Colegiul Ortodox Mitropolitul „Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, în data de 4 februarie, sunt înregistrate 35 de clase suspendate, iar la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” 30 de clase desfășoară activitatea educațională online. Nu este mai bună situația epidemiologică nici la Liceul Unitarian „János Zsigmond”, care are acum 28 de clase suspendate.