Cluj. A început bătălia anti-asfalt și anti-beton în Pădurea Hoia Baciu

Updated on noiembrie 8, 2021 Pădurea Hoia Baciu din Cluj ar putea să sufere o schimbare la faţă. Farmecul zonei ar putea dispărea curând, din cauza construcţiei unui ansamblu de locuinţe, la doar câţiva metri de pădure.

Noul complex imobiliar va cuprinde în primă fază opt blocuri cu înălţimi de până la 9 etaje, va avea o suprafaţă de 2,8 hectare şi va înlocui actuala zona de recreere de la marginea padurii, informează observatornews.ro.

Cluj. A început bătălia anti-asfalt și anti-beton în Pădurea Hoia Baciu 1 Cluj. A început bătălia anti-asfalt și anti-beton în Pădurea Hoia Baciu 2

Clujenii se opun ridicării unui complex de locuințe în Hoia Baciu

Localnică: ”Noi ne-am mutat aici să avem linişte şi fără betoane, nu să avem nebunia asta…”

Peste 150 de clujeni au protestat, cerând stoparea lucrărilor

Localnică: ”La numărul de blocuri care urmeaza să se construiască şi la populaţia care va fi partea asta de natură va fi distrusă, cu siguranţă şi ar fi o mare pierdere”. Localnică: ”Traficul oricum e groaznic în zona aceasta, drumul pe care aţi şi venit nu mai suportă încă o mie de maşini în fiecare zi”.

Planul de urbanism zonal în baza căruia se poate construi e stabilit încă din 2008, însă nimeni nu s-a gândit atunci şi la efecte.

Cluj. A început bătălia anti-asfalt și anti-beton în Pădurea Hoia Baciu 3 Cluj. A început bătălia anti-asfalt și anti-beton în Pădurea Hoia Baciu 4

Adrian Dohotaru, activist mediu: ”Dacă puz-ul s-ar respecta, ar fi 50.000 de oameni aduşi în jurul pădurii Hoia, care înseamnă o ameninţare clară la adresa pădurii”.

Dezvoltatorii imobiliari spun că au toate avizele să ridice șantierele

De cealaltă parte, dezvoltatorii spun că au toate avizele. Autorizaţia de construcţie a fost dată în ultimele zile de mandat ale fostului primar din Floreşti.

Septimiu Puţ, avocatul unui dezvoltator: ”Din punctul nostru de vedere e o falsă problemă de mediu. Autorităţile competente în materie au emis avize care certifică faptul că nu este nicio problemă de mediu”.

Activiştii de mediu au sesizat şi inspectoratul de stat în construcţii, însă instituţia încă aşteaptă documente de la primăria Floreşti.

Mihai Goţiu: „ASTĂZI/ PROTEST PENTRU PĂDURE ȘI AER (FOTO)
Cu mască și distanțați, cu prichindei și căței, astăzi, am urcat pe dealul de lângă pădurea Hoia, de lângă Cluj-Napoca, pentru a protesta împotriva dezvoltărilor imobiliare haotice care o amenință. Buldozerele au ajuns înaintea noastră și au tăiat deja hălci imense de deal lângă liziera pădurii, lucru care ne-a și scos la protest. Asta după ce, la începutul anului, un drum a fost extins și pietruit ilegal către proiectul în discuție, după ce anii trecuți s-a ras (ilegal) un crâng întreg de aluni, pentru un alt proiect imobiliar și, de asemenea, tot în zonă, a fost blocat alt proiect imobiliar.
Cluj. A început bătălia anti-asfalt și anti-beton în Pădurea Hoia Baciu 5

Citeam, zilele trecute, reacții ale avocaților dezvoltatorului care vrea să construiască turnuri în vârful dealului, potrivit cărora ”va fi un proiect verde”, ”se va lărgi drumul”, ”nu se va construi în pădure”… bla-bla-bla… De parcă va mai rămâne ceva din pădure după ce dealul va fi ”plantat” cu blocuri.

Dar nu lipsa de viziune a afaceriștilor imobiliari e cea mai deranjantă (când e vorba să încaseze sute de mii și milioane de euro pe cutiile lor de dormit în vârf de deal, nu prea ai cum să-i convingi că fac rău nu doar naturii, ci unor zeci de mii și sute de mii de oameni), ci cea a autorităților din întreaga zonă metropolitană a Clujului (de la primari, la prefect, președinte de consiliu județean și majorități de prin consiliile locale).

Zona metropolitană a Clujului are, deja, către 400-500.000 de locuitori și se estimează că în următorul deceniu creșterea va continua galopant. Oamenii ăștia nu vor respira beton. Infrastructură publică în vârf de deal nu se va face, iar lărgirea drumului nu va face decât să crească, exponențial, noxele de la mașinile personale, și în centrul orașului, și la periferie. Iar plămânii (pădurea), atâta cât a mai rămas, va fi afectată drastic.

Asta par să nu înțeleagă decidenții locali. Iar dacă înțeleg, dar fac jocurile imobiliarilor, cu atât mai grav… În primul rând pentru cetățeni, pentru noi toți.

Nota bene: dincolo de protest, vom continua demersurile pe toate planurile (prin reprezentanții din consiliile locale Cluj-Napoca și Florești, prin cei din consiliul județean, în justiție și în Parlament, pentru adoptarea legii ariilor naturale urbane), pentru a stopa haosul ăsta”.

error: Content is protected !!