Updated on iulie 21, 2014
Secerişul, unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Maramureş, a fost reconstituit de mai mulţi oameni care muncesc pământurile de când se ştiu. Paiele obţinute vor fi folosite la repararea caselor vechi din cadrul Muzeului Etnografic din Transilvania.
„La secerat ca în Maramureş” a fost numele evenimentului care a avut loc, sâmbătă, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”. Timp de două ore, cu participarea membrilor Asociației Maramureșenilor din Cluj-Napoca, a fost organizată o clacă de seceriş, desfășurată sub genericul „M-o mânat mama la clacă/ Să-mi aleg fată să-mi placă”. Aceasta a fost prezentată clujenilor de către creatorii populari Pălăguţă şi Dumitru Hodor, alături de colaboratorii lor, care au fost îmbrăcaţi în portul tradiţional specific.
Claca de seceriş a debutat, propriu-zis, cu holda de grâu care a fost pusă jos de către bărbaţi, iar apoi femeile au preluat iniţiativa. Acestea au făcut legătoarea, au tăiat holda cu secera şi au făcut-o snop, iar apoi „produsul” rezultat e fost pus în clăi. Tot ce s-a pregătit, sâmbătă, în Parcul Etnografic va rămâne acolo, pentru că gospodăriile din parcul clujean vor fi acoperite cu paiele rezultate în urma secerişului. (sursa: citynews.ro)
„Acest eveniment are atât rolul de a prezenta publicului clujean şi celor care vin în vizită tradiţiile străvechi, dar are şi un scop foarte practic pentru noi. Aceste paie le vom folosi la acoperirea gospodăriilor din Parcul Etnografic”, a declarat managerul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean. Evenimentele din parcul clujean vor continua şi duminică, atunci când vor avea loc servicii religioase şi un program de manifestări culturale.