Updated on iunie 8, 2021 Liviu Baltă, administratorul Colina Farms, a găsit o metodă inedită pentru ca legumele să crească mai bine.
A investit 2.000 de euro în sonorizare şi a pus muzică clasică în seră.
“Aşa cum animalele simt şi aud muzica şi plantele simt şi aud muzica la fel ca şi oamenii. Pentru ele se creează o stare de relaxare. Anul acesta comparativ cu ultimii şase ani am ieşit cel mai devreme cu roşiile la vânzare pentru că la începutul lunii iunie au fost coapte”, spune Liviu Baltă, administratorul Colina Farms, citat de alephnews.ro.
“Sunt foarte impresionat de calitatea şi gustul pe care îl au aceste legume şi apreciez mult şi aceste roşii. Am venit să mai iau suplimentar şi morcovi, ridichi, leuştean. Dincolo de faptul că sunt bio sunt şi foarte proaspete”, a spus un client.
Video- ROȘII CU MUZICĂ:
Muzica ajută plantele să se dezvolte
Potrivit unui studiu realizat de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, 15 minute pe zi de muzică ajută plantele să se dezvolte.
Specialistii de la statiunea de cercetare legumicola din Buzau au incercat mai multe piese, dar cel mai mare succes l-au avut “Bolero”-ul lui Ravel, “Primavara” lui Vivaldi si compozitiile pentru orga ale lui Franz Liszt. Uimitor este faptul ca plantele au reactionat diferit la fiecare dintre ele, potrivit stirileprotv.ro.
Inca din primul an s-a observat o crestere a diametrului fiecarei tufe, si a numarului de lastari, iar pentru asta, nu a fost nevoie decit de un sfert de ora de muzica pe zi.
Roşiile ţuguiate, risc pentru sănătate
Specialiştii în horticultură au motive întemeiate să creadă că cele mai multe roşii țuguiate provin din solariile sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanţe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.
”Putem vorbi de stimulatori aprobaţi, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar şi interzişi, care sunt mult mai concentraţi. Aceştia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut şi încă se mai foloseşte, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forţată a fructelor”, spune Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău.