Updated on martie 15, 2021 Cu 23.000 de euro, doi tineri din Cluj și-au construit propia casă pe roți. Cei doi plătesc lunar pentru utilități în jur de 70 de lei.
„În 2017, Deni și Alin Sîrb, un cuplu de fotografi din Cluj-Napoca, și-au cumpărat un teren de 1300 metri pătrați în zona Iris-Dâmbul Rotund de lângă oraș. La acea vreme locuiau în „buricul târgului”, într-o casă mare și spațioasă, iar gândurile despre construcția unui tiny house erau doar vise.
Anii au trecut, orașul s-a aglomerat, iar în clipa în care au simțit din ce în ce mai tare „poluarea din aer” au luat decizia de a se apuca de treabă. Cu un buget de 27.000 euro, în iunie 2020, Deni și Alin au început să lucreze la căsuța lor. În decembrie 2020, erau deja mutați, cu mobila aproape gata și 23.000 euro cheltuiți în total”, scriu cei de la lovedeco.ro.
În prezent, casa e îngrădită pe 360 metri pătrați din cei 1300 metri pătrați disponibili. Sunt la câteva minute cu mașina de centrul orașului, dar de la geam văd zilnic căprioare, iepuri și vulpi, în jurul casei.
Intenția de a-și construi un tiny house a apărut pentru prima oară în 2018, motiv pentru care cuplul a cerut informații de la primărie. „În mai 2020, după zeci de mailuri, telefoane și prezentări la primărie, încă nu le aveam. Până la urmă, cu puțin ajutor din partea unei avocate, am primit un răspuns oficial în iunie 2020”, își aduce aminte Deni.
Ea spune că fiecare primărie poate avea și legi proprii, iar dacă ești pe roți, adică e vorba despre o casă mobilă, nu ai nevoie de autorizație de construcție. Cu toate astea, lor li s-a cerut autorizație de amplasare. Au fost la primărie, au discutat cu peste zece angajați, dar nimeni nu auzise de așa ceva. „Așa că noi considerăm că avem o rulotă parcată pe terenul propriu”, explică tinerii.
Casa lor pe roți are apă din fântână, iar Alin a montat o fosă septică ecologică. Electricitatea este asigurată de panouri fotovoltaice, luate de la Carpat Energy, de care tinerii sunt extrem de mulțumiți. „Avem toate electrocasnicele pe care le are o casă și fac față foarte bine. Dacă într-o săptămână avem o zi de soare e perfect, dacă nu, pornim câteva ore generatorul de backup”, spun ei.
Căldura este asigurată de un termoșemineu care face față mai bine decât se așteptau – erau obișnuiți cu 20 de grade în casă, iar acum au constant 23 de grade. Pentru asta, însă, trebuie să mai pună noaptea lemne pe foc, dar și-au asumat pe deplin această decizie. Locuiam tot la casa dar la una normala si ceva mai mare. Când locuiau în centrul orașului cheltuielile erau cam cu 90-95% mai mari. Aici plătesc doar 70 lei pe butelia de gaz o dată la două luni. Plus factura la net.