Updated on ianuarie 17, 2021 Doi preoți ortodocși din Cluj, Dorel Gălan și Bogdan Chiorean, ambii infectați cu Sars-Cov-2, au explicat pentru G4Media de ce se vaccinează anti-COVID.
Preotul Chiorean, medic de profesie, conduce centrul paliativ Sfântul Nectarie: „Nu, n-am furat startul, deși cu greu înțeleg nemulțumirea celor care pe de o parte nu se vaccinează, iar pe de alta, stau să contabilizeze care în ce etapă intră. Slăbiciuni sufletești. M-am vaccinat pentru că slujesc într-un spital.
Unii se vaccinează. De frică. Alții nu se vaccinează. Dintr-o altă frică. Am trecut prin boală, probabil am anticorpi. Nu știu câți și nici cât timp rămân la un nivel protectiv. Și nici nu mă interesează.
Pentru că am tăria morală să recunosc faptul că dispun de o cunoaștere limitată și prețuiesc oamenii care se străduiesc să ne fie bine. M-am vaccinat mai ales în memoria celor peste 500 de persoane care au decedat la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” în 2020. Nu singuri, dar fără cei dragi alături. Cu ei, nu mai avem o altă șansă de a le arăta prețuire. Pe ei i-am ratat.
Anul trecut nu au fost soluții, dar dacă o mai pățim și-n viitor, e de neiertat. Grija față de trup e o datorie creștinească. Ne lepădăm de Hristos prin mândrie, prin invidie, prin neascultare, prin părerea-de-sine, prin răutățile de zi-cu-zi. Dar nu printr-un vaccin.”
Părintele Dorel Gălan, care slujește la Biserica Sfântul Gheorghe din Cluj, a fost la rândul său infectat cu Covid. A făcut o formă medie a bolii, iar acum s-a programat pentru vaccinare.
„Am fost binecuvântat cu o formă ușoară/medie a bolii. Zic medie pentru două zile de simptome digestive și dureri de oase, pe care le-am pus pe seama modului ușor haotic de a ma hrăni…pierderea mirosului și a gustului în ziua următoare m-a făcut sa realizez ca e vorba de altceva, test rapid și izolare. Hrănit fiind de media cu știri axate în special pe filtrul interior „teama” e puțin șocant sa te confrunți cu etapele integrării unei vesti rele : negare, furie, târguială, ușoară depresie și acceptare. Celor ce neagă realitatea virusului, le-aș propune pariul lui Pascal adaptat pentru situația aceasta : dacă virusul nu există și eu dau crezare ideii, nu pierd nimic. Dacă însă există și e periculos iar eu nu dau crezare ideii, deja am o problemă.
E un pariu fără risc. Accept mai degrabă sa fiu luat de fraier decât să port pe conștiință faptul că poate, din pură ignoranță sau prostie, am trimis pe cineva la ATI sau, mai grav, prea devreme la Domnul. Deși am trecut prin experiența Covid, ma voi vaccina.
Am întrebat oameni mai deștepți decât mine, specialiști în domeniu și mi-au arătat beneficiile vaccinării chiar dacă, teoretic, am imunitate naturală trecând prin boală. Plec de la premisa că cei care au dezvoltat vaccinul au, pe lângă interesul financiar al corporațiilor, un acut simț etic pentru ceea ce scot pe piață. E nevoie de transfer de încredere dinspre producători, înspre oameni.
E firească poate și reacția antivacciniștilor ca rezistență inerentă la schimbare. Mai puternic decât virusul Sars-Cov-2 e virusul ideilor preconcepute care greu poate fi extras din creiere. Operăm cu noțiuni antinomice, alb-negru, bun-rău, ori/ori, totul-nimic. Propun o viziune nuanțată, neuitând ca între 0 și 1 e un infinit de numere, chiar dacă aparent e totul sau nimic.
Despre vaccinare încă nu am vorbit (în Biserică -n.r.) dar am vorbit de multe ori despre nevoia de a respecta măsurile de prevenire. Dacă asta e jertfa pe care trebuie sa o facem pentru a avea o viață normală, port trei măști deodată, nu una.
Cel ce se vaccinează să nu judece pe cel ce nu se vaccinează și invers. Fiecare își asuma liber un act medical, neuitând pariul lui Pascal. Și, mai presus de interesul personal medical, sa pună interesul comunitar”.