Updated on iulie 2, 2014
Clujenii care au visat sa urce pe scena operei o pot face sambata cu ocazia concertului AIDA. Opera Nationala din Cluj va realiza un spectacol in aer liber care ii va implica direct si pe spectatori.
450 de clujeni pot face figuraţie-voluntară, scopul fiind ca ei să poată trăi experienţa oricărui actor, şi apropierea publicului de Opera Naţională din Cluj.
„Vorbim de un proiect unic în România. Este ceva ce în Cluj nu s-a mai făcut şi foarte probabil nici la nivel naţional nu s-a mai generat un proiect de o asemenea anvergură în ceea ce priveşte opera, zona lirică a activităţilor culturale. A plecat din nevoia noastră de a ne deschide spre public pe de-o parte şi pe de altă parte din nevoia de a ne apropia de cetăţenii Clujului cât mai mult. Ne-am dorit foarte mult să le oferim ocazia de a juca în acest spectacol de operă şi de a fi alături de noi pe scenă, de a simţi ce simţim şi noi şi cred că are un impact foarte bun. Mâine după masă ne întâlnim deja cu voluntarii pentru proba de costume şi o să ne deplasăm până în Piaţa Unirii să vedem cum va arăta scena, de unde se fac intrările, unele elemente de regie, să fie clare pentru ei”, a spus Sabin Mircea Rus, secretar relaţii publice citat de ziua de cluj.
„Este vorba de una din cele mai mari şi mai reuşite opere ale lui Verdi şi este un titlu care întotdeauna are succes. Imaginati-vă că în primul rând este vorba despre a inventa un spaţiu nou, este vorba despre a inventa o scenă în mijlocul Clujului pe care încercăm să o construim şi să ne apropiem de ceea ce înseamnă „Aida”. Nu consider că este realist la ceea ce noi putem să facem din punct de vedere financiar, să facem un tablou real a ceea ce ar însemna un Egipt antic. Este mai mult o sugestie, o lucrare de atmosferă, costumele sunt foarte frumoase. Sunt costumele pe care noi le avem în operă. Montarea din punct de vedere scenic este un hibrdid între ceea ce înseamnă sugestie şi elementele de decor şi recuzită pe care le avem la operă. Spectacolul începe pe lumina zilei pentru că ziua este încă foarte lungă şi pe măsură ce avansează, normal se instalează întunericul şi avem posibilitatea să profităm de luminile reflectoarelor, lumini care creează atmosferă şi la un moment dat avem unul dintre punctele culminante, acest marş triumfal din „Aida” pe care toată lumea cred că îl ştie şi unde încercăm să implicăm figuranţi dintre clujeni”, a spus directorul Operei, Marius Vlad Budoiu.