Premierul Ilie Bolojan a declarat luni că va înființa un grup de lucru pentru reindustrializarea României, alcătuit din manageri din sectorul privat, care vor contribui la îmbunătățirea gestionării companiilor de stat
„Mai mulţi manageri de companii din sectorul privat, experţi care stăpânesc elemente de economie, s-au oferit voluntari să consilieze Guvernul pe tema stabilirii unor indicatori de performanţă, măsurabili şi specifici, care să facă în aşa fel încât managementul companiilor de stat să fie mai bun decât îl avem în prezent. Şi eu caut să beneficiez de aport din sectorul privat în sectoare în care nu stăpânesc toate lucrurile. De exemplu, voi forma un grup de lucru pentru reindustrializarea României, care să ne susţină să scădem deficitul comercial. Acest grup de lucru, în mod evident, va fi format din manageri din sectorul privat, care au o experienţă bună în domeniu, care au generat afaceri, care deja au un potenţial de extindere, ca să ne sfătuiască cum să facem lucrurile mai bine, pentru că ei ştiu mai bine decât noi, făcând aceste lucruri în mod practic.
Asta nu înseamnă, subliniez, că un astfel de grup sau cel pe care l-a format domnul Anastasiu vor veni cu nişte propuneri care să interfereze sau să distrugă companii publice de stat sau să interfereze în politici care să le creeze nişte avantaje comerciale directe”, a declarat Bolojan, într-o emisiune la B1 TV, citat de stirileprotv.ro.
Potrivit premierului, trebuie folosită expertiza atât din sectorul public, cât şi în sectorul privat, fiind totodată necesare politici publice cât mai bune posibil, care să rezolve problemele – una importantă fiind îmbunătăţirea administrării companiilor de stat.
„O problemă importantă: îmbunătăţirea administrării companiilor de stat. Gândiţi-vă că România are un număr important de companii de stat, care au un efect important în economie. Orice îmbunătăţire a administrării acestora poate să scadă preţul la electricitate, poate să-ţi aducă un profit suplimentar în companie, care ori să fie virat, să spunem, la bugetul de stat, sau să fie folosit pentru investiţii care să îmbunătăţească indicatorii companiei respective în anii următori, care să ne asigure independenţa energetică. Orice îmbunătăţire a activităţii unei companii de stat care beneficiază de subvenţii de miliarde de la bugetul de stat înseamnă mai puţini bani care îi oferă statul acolo, deci nişte bani economisiţi, înseamnă servicii publice mai bune pentru cetăţeni, de la o companie care ţine de CFR Călători, de exemplu, de la Metrorex, sau alte companii municipale sau regionale, nu ştiu, care beneficiază de subvenţii”, a explicat premierul.
Conform acestuia, în zona politicilor de tip industrial „România are nişte deficite comerciale imense”.
„Noi avem miliarde de euro în fiecare an diferenţă dintre importurile pe care le facem şi exporturile ţării noastre. Suntem o ţară în care această creştere de prosperitate pe care am avut-o în aceşti ani, în loc să se regăsească şi într-o creştere a producţiei interne, am regăsit-o într-o creştere a importurilor de produse. Şi, de exemplu, am primit, să spunem, subvenţii pentru agricultură, ne-am exportat aceste subvenţii, adică materia primă, nu ştiu, grâul, ca să dau un exemplu concret, şi ne-am importat biscuiţii. Ceea ce trebuie să facem este să susţinem politici industriale care să proceseze produsele, care să ne susţină exporturile firmelor noastre campioane, în aşa fel încât să ne echilibrăm bugetele şi să avem mai multe locuri de muncă în România, mai multă producţie şi mai multe câştiguri. Iar acest lucru îl faci şi sfătuindu-te cu oameni care au dovedit asta, pentru că sunt mult mai buni decât noi”, a transmis Ilie Bolojan.