Omul de știință care a contribuit la descoperirea unui virus care a infectat 50 de milioane de oameni și ucide 240.000 de persoane în fiecare an, vorbește, într-un interviu acordat celui mai mare ziar de limbă spaniolă din lume, publicație spaniolă El Pais, despre cum un medicament miraculos a devenit inaccesibil pentru mase din cauza prețurilor practicate de companiile farmaceutice.
„Medicamentele pentru anumite boli nu sunt dezvoltate deoarece nu se pot obține suficiente profituri din vânzarea lor”, spune Charles Rice, virologul american care a câștigat premiul în urmă cu cinci ani pentru rolul său în descoperirea virusului hepatitei C, un agent patogen care distruge în tăcere ficatul și poate duce la apariția unui cancer mortal, într-un dialog cu jurnalistul Manuel Ansede, cofondatorul de știință a ziarului El Pais.
La nivel mondial, se estimează că aproximativ 50 de milioane de persoane suferă de hepatită C cronică. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 1 milion de persoane sunt infectate în fiecare an. Dintre persoanele infectate, 240.000 mor în fiecare an, în ciuda faptului că descoperirile lui Charles Rice și ale altor colegi i-au permis chimistului Michael J. Sofia să descopere un leac în 2007: Sofosbuvir. Când a devenit clar că acest nou medicament era miraculos, compania farmaceutică americană Gilead a cumpărat compania chimistului, Pharmasset, pentru 11 miliarde de dolari, scrie hotnews.ro.
Tratamentul 84.000 de dolari
În 1989, oamenii de știință Harvey Alter și Michael Houghton au descoperit un virus necunoscut la persoanele care dezvoltaseră hepatită după ce primiseră transfuzii de sânge de la donatori. Opt ani mai târziu, Charles Rice și alți colegi ai săi de la Universitatea Washington din St. Louis, au demonstrat că acest virus era cauza bolii.
„Descoperirea a reprezentat un pas important în dezvoltarea testelor de sânge și a noilor medicamente care au salvat milioane de vieți”, explică declarația Premiului Nobel.
Dar medicamentul sofosbuvir, pentru virusul C, a ajuns să fie inaccesibil pentru oameni. Întrebat de jurnalistul El Pais cum explică faptul că În America Latină, din cei patru milioane de oameni care trăiesc cu hepatită C, doar 1% primesc tratament, Charles Rice a răspuns că „inițial, o parte a problemei era prețul practicat de companii”. „Când sofosbuvirul a apărut pe piață, în urmă cu aproximativ 10 ani, cura costa 84.000 de dolari pe persoană, ceea ce reprezintă o sumă foarte mare, dar compania a susținut că dezvoltarea medicamentului a costat foarte mult”, afirmă Rice.
Virologul ridică întrebarea pe care și-o pun companiile farmaceutice: „cum stabilesc prețul medicamentului pentru a-și recupera costurile și a obține profit?”. El spune că prețul de 84.000 de dolari este unul descurajant, având în vedere costul real de producție al medicamentului, care era de 100 sau 200 de dolari. „Este o crimă că există un medicament care ar putea vindeca pe toată lumea și totuși nu toată lumea are acces la el din cauza prețului, printre alte motive”, mai spune Rice.
Potrivit virologului, prețul medicamentului a fost negociat în unele țări. În Egipt, de exemplu, care a avut o problemă gravă cu hepatita C, 10% din populație fiind infectată cu virusul. Compania a ajuns la un acord cu autoritățile egiptene pentru a produce medicamentul și a-l vinde la un preț accesibil pentru sistemul public de sănătate. Similar s-a întâmplat și în Spania, unde au reușit să vindece 90% din populația infectată.
„Acest medicament este deja furnizat la prețuri foarte mici în alte țări africane, dar este un proces dureros de lent”, mai spune Rice, care subliniază: „Trăim într-o lume în care câștigul financiar este în mare măsură forța motrice din spatele acțiunilor oamenilor. Și asta este o problemă, deoarece medicamentele pentru unele boli nu sunt dezvoltate deoarece nu se pot câștiga suficienți bani din ele”.