A murit Dr. Ioan Boilă, „Medicul fără de arginți” al Clujului

Updated on iulie 9, 2025 A murit Dr. Ioan Boilă, „Medicul fără de arginți” al Clujului 1

Sâmbătă, 5 iulie 2025, la vârsta de 97 de ani, s-a mutat la cele veșnice Dr. Ioan-Dumitru-Iuliu Boilă, cunoscut drept „Medicul fără de arginți” al Clujului – o figură luminoasă a medicinei, a credinței și a demnității în fața prigoanei. Fost deținut politic, întemeietor și timp de peste trei decenii coordonator al Policlinicii fără plată „Familia Sfântă” din Cluj-Napoca, dr. Boilă a fost un om care și-a închinat viața slujirii aproapelui, fără să ceară nimic în schimb.

Născut într-o familie cu rădăcini adânci în istoria României, nepot al marelui om politic Iuliu Maniu, fiul profesorului Zaharia Boilă și al Clarei Pop, Dr. Ioan Boilă a fost fratele preotului și senatorului Matei Boilă, de asemenea o figură marcantă a luptei pentru libertate spirituală în timpul regimului comunist.

În 1948, împreună cu întreaga sa familie, a semnat un memoriu împotriva desființării Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Curajul de a mărturisi credința l-a costat opt ani de detenție grea în închisorile comuniste. Această suferință nu l-a înrăit, ci l-a înnobilat. După eliberare și mai ales după căderea regimului, și-a pus întreaga viață în slujba vindecării trupești și sufletești a celor marginalizați.

În 1994, cu sprijinul Înalt Preasfințitului George Guțiu și al Congregației Surorilor Doctrinei Creștine din Nancy (Franța), a înființat la Cluj-Napoca Policlinica fără plată „Familia Sfântă” – un spațiu binecuvântat din centrul orașului unde mii de pacienți fără posibilități au primit, de-a lungul timpului, tratamente gratuite, consiliere, sprijin spiritual și dragoste necondiționată. Aici, o echipă de medici voluntari – între care și personalități ale medicinei clujene – a lucrat cot la cot cu el, oferind mai mult decât un act medical: oferind speranță.

La parterul Policlinicii funcționează și o capelă, dar și Centrul caritativ-educativ „Iubire și Adevăr”, loc de formare creștină, implicare civică și sprijin pentru familii aflate în dificultate.

Pe lângă activitatea medicală și socială, Dr. Boilă a fost autor de volume de memorii și spiritualitate, implicat activ în viața publică după 1990. A contribuit la fondarea Convenției Democrate din România, a inițiat Forumul Civic Creștin și a editat publicații care promovau valorile democrației și credinței.

Advertisements
error: Content is protected !!