Daniel David, ministrul Educației, a fost ferm în declarații la lansarea raportului OCDE, mărturisind că România se află în Epoca de piatră, „nici măcar” în Evul Mediu, în zona de învăţământ liceal. Reamintim că marți a avut loc lansarea raportului OCDE „Educaţie şi competenţe în România – evaluarea OCDE a politicilor naţionale în domeniul Educaţiei.”
România trebuie să-și reanalizeze modelul general de finanțare pentru sistemul de educație, într-o manieră în care să acorde prioritate educației timpurii și școlii primare, este una dintre cele mai importante precizări din noul Raport OCDE.
Raportul susține că educația trebui să sprijine măsurile de reducere a decalajelor prezente în cazul comunităților sărace, fiind și unul dintre motivele pentru care țara se poziționează în urma altor țări în privința rezultatelor obținute, în domenii precum educație și învățământul.
Ministrul David a ridicat din nou problema manualelor și a notelor acordate elevilor. El a afirmat că în procesul educaţional ar trebui să se transfere competenţe, scrie gandul.ro.
„În zona învăţământului liceal suntem în Epoca de piatră, nici măcar Evul Mediu. Adevărul este că acolo lucrurile trebuie schimbate şi trebuie schimbate repede. Avem nevoie de noi discipline, avem nevoie de noi conţinuturi, avem nevoie de noi metode de predare, avem nevoie de noi manuale.
Unii insistăm foarte mult pe cunoştinţe declarative, uitând celelalte două componente, alţii mergem pe skills, uitând componenta teoretică din spate şi de ce e important să ştii acele abilităţi şi atunci ne mirăm că nu reuşim să fim performanţi în testările internaţionale TIMSS sau PISA, care testează nu bucăţi din competenţe, testează competenţe fie legate de conţinut ca timp sau fie aplicarea lor la viaţa de zi cu zi ca PISA, de exemplu”, a explicat ministrul.
Potrivit ministrului Daniel David, OCDE insistă pe ideea de curriculum bazat pe competenţe și pe metode de predare moderne.
„Uitându-mă pe raportul OCDE am văzut că se insistă pe metodele de predare, pe metodele de predare moderne. Cred că manualele reprezintă o verigă foarte importantă într-un proces educaţional eficient”, a subliniat ministrul Educaţiei şi Cercetării.
El a adăugat că raportul OCDE susţine că este în regulă că se realizează evaluări standardizate în clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, şi a VIII-a, însă cele din clasele a II-a, a IV-a, a VI-a ar trebui să nu mai fie atât de „complicate”, ci ar trebui să fie ghidate mai mult pentru feedback-ul pentru copii pentru a avea o educaţie personalizată.
„O notă de opt în Cluj-Napoca poate să fie diferită de o notă de opt în Satu Mare”
Daniel David a precizat că în sistemul educaţional nu există standarde „riguroase” în ceea ce priveşte acordarea notelor.
În plus, ministrul a punctat că este foarte important, atunci când discutăm despre subiectul notelor să ne asigurăm că standardele de notare grevează mintea profesorilor, oriunde s-ar afla în şcolile din România/
„Nu avem încă nişte standarde foarte riguroase pentru modul în care dăm note. Astfel încât, o notă de opt în Cluj-Napoca poate să fie diferită de o notă de 8 în Satu Mare sau într-un oraş mai mic şi atunci este foarte important întâi să ne asigurăm că standardele de notare grevează mintea profesorilor oriunde s-ar afla în şcolile din România şi, când vom şti că acest lucru se întâmplă, şi nu-i cazul acum, da, atunci, trebuie să ne extindem spre acest portofoliu”,a susţinut ministrul Educaţiei şi Cercetării.