Este noul președinte al României. Nicușor Dan a depus jurământul cu mâna pe Biblie și Constituție

Updated on mai 26, 2025 Este noul președinte al României. Nicușor Dan a depus jurământul cu mâna pe Biblie și Constituție 1

Preşedintele ales Nicuşor Dan a depus, luni, jurământul în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi apoi va merge la Palatul Cotroceni, unde va avea loc ceremonia militară cu prilejul învestirii sale în funcţie, urmată de ceremonia de predare – primire a mandatului.

Este ultimul pas pentru ca noul preşedinte ales, Nicuşor Dan, să îşi înceapă mandatul de preşedinte al României, după câştigarea alegerilor prezidenţiale, în turul doi de scrutin, pe 18 mai, în competiţia cu liderul AUR George Simion, scrie G4Media.

Nicuşor Dan a rostit şi semnat jurământul constituțional, cu mâna dreaptă pe Biblie și pe Constituție:
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

Este noul președinte al României. Nicușor Dan a depus jurământul cu mâna pe Biblie și Constituție 2

Mesajul președintelui Nicușor Dan, la începutul mandatului:

Vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni, indiferent de cauza pe care ați susținut-o. Societatea și-a demonstrat ei însăși că este vie și puternică.

Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, în limitele statului de drept, și vă invit să continuați să fiți implicați pentru a pune presiunea pozitivă pe instituțiile statului, pentru ca acesta să se reformeze.

Pe termen scurt, avem problema deficitului. Statul cheltuiește prea mult față de ce își permite. Acesată chestiune poate pune în discuție stabilitatea socială.

Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară, care să-și asume reformele fiscale de care avem nevoie.

Membrii partidelor AUR și POT s-au întors cu spatele în momentul în care șeful CCR a prezentat hotărârea privind validarea alegerilor, scrie Observator.

Formarea unui guvern stabil
Nicușor Dan a declarat că va colabora cu partidele proeuropene din Parlament, deși cel mai mare dintre acestea – Partidul Social Democrat (PSD) – se gândește dacă nu ar fi mai bine să joace rolul opoziției. Dan dorește să-l numească prim-ministru pe respectatul președinte interimar Ilie Bolojan și să-și stabilească ca prioritate reducerea deficitului bugetar la 7,5 % din PIB, scrie Digi 24.

Dacă PSD refuză să se alăture coaliției de guvernare, aceste obiective vor trebui probabil urmărite de un guvern minoritar, ceea ce ar face noua administrație mai puțin stabilă și mai riscantă pentru investitorii nervoși.

„România riscă o retrogradare a ratingului suveran, se află sub procedura UE pentru deficit excesiv și se confruntă cu probleme grave de încredere a pieței”, a declarat Elena Calistru, cofondatoare și președintă a Funky Citizens, o organizație neguvernamentală civică din București. „Dan trebuie să-și folosească capitalul politic recent dobândit pentru a facilita reformele fiscale dificile prin intermediul unei echipe economice coerente.”

Advertisements
error: Content is protected !!