Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimantelor (ANSVSA) anunţă retragerea de la vânzare a unui produs alimentar infestat cu Listeria Monocytogenes.
Din magazinele Penny din Cluj a fost retras de la vânzare un lot de slănină cu boia, în care a fost detectată prezenţa bacteriei Listeria Monocytogenes.
”Producătorul Agro Ardeal a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului, ca urmare a detecţiei prezenţei Listeria Monocytogenes”, transmite ANSVSA, conform Observator. Din motive ce ţin de siguranţa consumatorilor, Rewe România retrage de la comercializare şi recheamă produsul Casa Gustului Slanină cu boia, 250G, lot 183025, termen de valabilitate 13.06.2025.
Retailerul recomandă clienţilor să NU îl consume, ci să îl distrugă sau să il aducă înapoi în oricare magazin Penny. Contravaloarea va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Listeria monocytogenes provoacă boala numită listerioză. Această bacterie poate fi găsită în sol, apă, vegetale crude, carne, produse lactate nepasteurizate şi alte alimente contaminate. Bacteria Listeria monocytogenes are o rezistenţă extrem de mare la temperaturi scăzute, şi poate supravieţui într-o gamă variată de medii.
Infecţia cu Listeria monocytogenes se poate produce, în principal, pe cale digestivă, prin consumul de alimente contaminate. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, nou-născuţii şi persoanele în vârstă sunt mai susceptibile la infecţia cu Listeria şi la dezvoltarea formelor severe de listerioză.
Perioada de incubaţie a listeriozei poate varia dar, în general, este între 3 şi 70 de zile. Printre simptomele infectării cu această bacterie sa află febră, dureri musculare şi dureri de cap.
Ce trebuie să verifici înainte să cumperi jucării de 1 Iunie. Avertismentul ANPC: „Pot pune în pericol sănătatea copiilor”
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, le recomandă consumatorilor să acorde o atenţie deosebită atunci când aleg şi cumpără jucării pentru Ziua Copilului, scrie Stirile Pro Tv.
„Ziua de 1 Iunie este un prilej minunat de a le oferi copiilor noştri bucurii şi cadouri care să le lumineze chipul. O jucărie nouă, atractivă, este adesea cel mai dorit dar – însă este important ca aceasta să fie nu doar plăcută, ci şi sigură. Vă ofer câteva sfaturi esenţiale pentru a face alegeri inspirate şi, mai ales, responsabile”, a scris duminică Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.
Acesta le recomandă părinţilor să aleagă magazine sau raioane specializate, unde să primească un bon fiscal sau o factură pentru că li se eliberează documente care sunt vitale în cazul în care doresc să facă o reclamaţie.
„Alegeţi jucării potrivite vârstei copilului. Verificaţi dacă pe ambalaj sunt menţionate avertismente privind vârsta recomandată. O jucărie nepotrivită poate deveni periculoasă”, spune directorul general al ANPC.
Potrivit acestuia, consumatorii trebuie să citească eticheta produsului cu mare atenţie şi să se asigure că pe jucărie sau pe ambalaj apar: numele şi adresa producătorului/importatorului; numărul unic de identificare (lot, serie, model); marcajul CE – un indiciu că produsul respectă standardele europene de siguranţă.