Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a Consiliului Județean Cluj a aprobat joi planul urbanistic zonal pentru un proiect de reabilitare a accesului în curtea Primăriei Florești, amenajarea unei stații de transport public și a unei piațete moderne.
În ședința CTATU a Consiliului Județean Cluj, desfășurată joi, 15 mai, a fost dezbătut și aprobat planul urbanistic zonal (PUZ) pentru un amplu proiect de regenerare urbană în centrul comunei Florești. Proiectul, inițiat de administrația locală, vizează reabilitarea accesului în curtea Primăriei, amenajarea unei stații de transport public, a unei piațete moderne și construirea unui parcaj suprateran, informează cluj24.ro.
Potrivit planșelor, proiectul presupune demolarea unei clădiri cu regim de înălțime parter (P), aflată pe strada Avram Iancu nr. 172, pentru a face loc unei zone pietonale în fața sediului administrației locale. Piațeta va include spații verzi, bănci pentru odihnă și o fântână arteziană, contribuind la estetizarea centrului comunei.
Tot în cadrul proiectului va fi amenajată o stație pentru transportul public, la DN1, precum și un grup sanitar public. Sunt prevăzute, de asemenea, locuri de parcare supraterane și rastele pentru biciclete, încurajând astfel mobilitatea alternativă. Proiectantul general este SC Konkret Studio SRL. PUZ-ul analizează o zonă totală de 21.972 mp, din care zona efectivă de intervenție acoperă 11.362 mp. Suprafețele parcelelor generatoare de PUZ din această zonă însumează 7.999 mp.
Arhitectul-șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a subliniat necesitatea unei benzi de decelerare din sensul giratoriu spre Primărie, pentru a facilita accesul fără a afecta negativ traficul de pe DN1: „Este vorba, totuși, despre cel mai aglomerat drum din țară”, a declarat Salanță.
Arhitectul-șef a propus și regândirea zonei cuprinse între curtea Primăriei și magazinul Lidl, fie prin expropriere, fie prin reglementarea unei zone construibile P+2, pentru a contribui la coerența urbanistică a centrului Floreștiului.