Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales joi Papă al Bisericii Catolice. Clopotele bisericilor au sunat și mii de oameni din Piața Sfântul Petru au ovaționat în timp ce fumul alb se ridica din coș, în timp ce mulțimea aștepta apariția noului pontif roman la fereastra centrală a Bazilicii Sfântul Petru.
Un grup de 133 de cardinali a luat decizia în timpul unui conclav, un proces de selecție papală vechi de secole, învăluit în mister. Conclavul din acest an a fost cel mai mare și mai divers din istoria Bisericii Catolice.
Mulți cardinali care au participat la conclav au fost numiți de regretatul Papă Francisc, care a murit a doua zi după ce a apărut în Piața Sfântul Petru de Paște și a cerut milă pentru „cei vulnerabili, marginalizați și migranți”.
Cardinalul Robert Prevost, un misionar american care și-a petrecut cariera slujind în Peru și conduce puternicul oficiu vatican al episcopilor, a fost ales primul papă american în cei 2.000 de ani de istorie a Bisericii Catolice.
Prevost, în vârstă de 69 de ani, a luat numele de Leon al XIV-lea.
Cine este Robert Prevost, noul Papă al Bisericii Catolice
Robert Francis Prevost, primul Papă american din istoria Bisericii Catolice
Vaticanul a anunțat oficial alegerea cardinalului american Robert Francis Prevost ca nou Suveran Pontif al Bisericii Catolice, în urma conclavului desfășurat în Capela Sixtină. Fumul alb care s-a ridicat joi seară a semnalat consensul celor 133 de cardinali electori, marcând alegerea celui de-al 267-lea Papă.
Născut la 14 septembrie 1955 în Chicago, Prevost devine astfel primul Papă originar din Statele Unite ale Americii. El a fost o figură proeminentă în cadrul Bisericii, ocupând funcția de prefect al Dicasterului pentru Episcopi și fiind cunoscut pentru activitatea sa misionară îndelungată în Peru.
Alegerea sa reflectă o continuare a viziunii reformatoare inițiate de Papa Francisc, având în vedere că majoritatea cardinalilor electori au fost numiți de acesta. Prevost este recunoscut pentru abordarea sa echilibrată și pentru angajamentul față de unitatea și diversitatea Bisericii la nivel global.