O familie care are proiecte și în Cluj a cumpărat aproape un sat întreg la poalele munților Apuseni. Ce plănuiesc să facă acolo

Updated on mai 7, 2025 O familie care are proiecte și în Cluj a cumpărat aproape un sat întreg la poalele munților Apuseni. Ce plănuiesc să facă acolo 1

O familie din Oradea a cumpărat câteva zeci de case într-un sat şi dezvoltă primul sat turistic tradiţional. „În prezent, dezvoltăm un proiect de suflet – primul sat turistic tradițional românesc. În România, nu există un sat turistic tradițional, mă refer aici la nivelul întregului sat“, spune omul de afaceri Gheorghe Dumitru Neag pentru Ziarul Financiar. 

„De altfel, noi nici nu am intenţionat să cumpărăm tot satul. Am achiziţionat mai multe proprietăţi pe care le-am restaurat şi pe care încă le restaurăm, pentru a găzdui turiştii la un nivel de top, un nivel similar cu cel din sudul Franţei sau din Italia.“

Pe lângă proprietăţile achiziţionate, mai sunt şi altele. Sunt familii care locuiesc aici, sunt gospodării vii, funcţionale. Ele vor continua să existe. „Mai mult, vrem să le integrăm în proiect. Vrem ca turiştii care vin din România sau din afara României să poată să descopere satul tradiţional românesc. Asta înseamnă să se cazeze şi să vadă cum e un sat viu. De la asta am pornit, de la faptul că în zona noastră satele mor“, spune omul de afaceri.

Populaţia e îmbătrânită, iar tinerii şi familiile tinere pleacă pentru că nu îşi găsesc aici surse de venit, explică el.

„Când am venit noi în satul Coleşti, l-am găsit în paragină, plin de vegetaţie crescută peste tot. Erau inclusiv arbori care creşteau prin case, prin acoperişuri. Iar casele erau şi ele abandonate”, precizează Neag.

Satul Coleşti se află în partea de sud a judeţului Bihor, la aproximativ o oră de Oradea. Gheorghe Dumitru Neag afirmă că ştia satul de mai mulţi ani, însă proiectul a decis să îl demareze în urmă cu doi ani. De atunci s-au apucat să restaureze gospodării, să amenajeze un restaurant.

„În paralel, organizăm fermele care ne vor asigura materia primă pentru restaurant. Sperăm să putem deschide porţile proiectului la 1 august.“

În total, în momentul de faţă, sunt 50 de unităţi de cazare – ale familiei de antreprenori şi altele – împărţite în mai multe gospodării.

”În sat vor fi amenajate ateliere de meşteşuguri, în care să fie permanent prezenţi meşteri. Vorbim de olărit, lemn, ţesut. E o parte importantă a proiectului. Pe lângă asta, va fi amenajat cel puţin un muzeu în sat, dar asta spre finalul anului.

Este important ca acest sat cu familiile, fermele şi gospodăriile deja funcţionale să nu moară, ba din contră, să crească cumva împreună cu proiectul”, afirmă el.

Gheorghe Dumitru Neag este antreprenor din 2002, din momentul când a început să se implice direct în compania înfiinţată de tatăl său. Anul acesta se împlinesc aşadar 23 de ani de când activează în cadrul firmei de construcţii Flodor Transcom.

Având în vedere că Oradea s-a dezvoltat într-un ritm accelerat, în ultimii ani, antreprenorii şi-au concentrat atenţia pe activitatea locală. Au avut însă proiecte şi în ţară, şi chiar în afara ţării, în Bulgaria.

„În prezent, avem proiecte la Târgu Jiu, la Cluj, dar în principal activăm în zona Oradei, iar motivul principal este că oraşul a avut un parcurs foarte frumos în ultimii ani.“

Advertisements
error: Content is protected !!