Din 15 mai se dă startul unui nou sezon de bălăceală, la Litoralul Ardealului, unde întâlnești fenomenul de heliotermie şi cel mai adânc lac sărat. Complexul Lacurilor Naturale de la Ocna Sibiului îşi deschide porţile pentru un nou sezon estival, după 15 mai, în funcție de condițiile meteo, cu o ofertă specială.
„Da, am început lucrările pentru a putea deschide după 15 mai. Săptămâna viitoare o să vină și nisipul pentru împrospătarea plajelor și echipa pentru reparațiile pavajului și a scărilor”, a declarat Costea Ionuț, directorul general al SC Lacurile Naturale Ocna Sibiului SA pentru Ora de Sibiu.
Vizitatorii au un motiv în plus să aștepte sezonul: tariful de acces va fi mai mic decât anul trecut. Un bilet va costa 35 de lei, cu 5 lei mai puțin, iar și prețurile abonamentelor vor fi reduse. „Luni, probabil, o să primim și hotărârea Consiliului Local cu tarifele aprobate pentru acest sezon”, a adăugat managerul.
Situată la doar 15 km depărtare de municipiul Sibiu, accesul în staţiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului, cunoscută drept „Litoralul Ardealului”, este destul de facil. Aici se poate ajunge fie cu transport individual, fie cu mijloace de transport în comun: tren sau autobuz.
Administratorul complexului, Ionuţ Costea, a anunţat că noul sezon estival se deschide cu preţuri promoţionale, oferta fiind una generoasă pentru familii, copiii având amenajate locuri speciale de joacă. Timp de două săptămâni, adulţii vor plăti tarife la jumătate de preţ faţă de cele normale, iar copiii vor avea acces gratuit.
Din cele 52 de lacuri cu apă sărată care au adus aici turişti din toate colţurile lumii, astăzi, doar 14 dintre ele mai sunt funcţionale. Ele reprezintă principala atracţie a zonei şi principala sursă de venit a oraşului. Se întind pe cele 53 de hectare de perimetru de protecţie hidrologică. Şapte dintre lacuri cu apă sărată din care două au preponderent nămol sapropelic, iar restul au un mare conţinut de iod, scrie Adevarul.
(foto ocna-sibiu.ro)
Cel mai adânc lac antroposalin şi lacul cu cel mai puternic fenomen de heliotermie
La Ocna Sibiului întâlnim cel mai adânc lac antroposalin din România – Ocna Pustie (Avram Iancu) – peste 130 metri, format pe locul unei vechi saline cu o adâncime de 160 metri; lacul cu cel mai puternic fenomen de heliotermie (păstrarea mai mult timp a căldurii înmagazinate în apa sărată în comparaţie cu zonele învecinate) – Lacul fără fund, declarat monument al naturii; precum şi unul dintre cele mai sărate lacuri din ţară – Brâncoveanu – în care salinitatea apei la suprafaţă este de 310 g/l – 400g/l, dar şi lacuri cu mineralizare a apei la suprafaţă apreciabilă – (Lacul Rândunica şi Lacul Verde) – de 8 – 9 g/l.
Pe lângă renumitele lacuri sărate, Complexul Lacurilor Naturale oferă şi o piscină cu apă sărată pentru copii, piscine cu apă dulce, foişoare (filigorii), duşuri cu apă rece şi caldă, parcări supravegheate video, terase.