După o întrerupere îndelungată, marcată de abandonul inițial al lucrărilor în urmă cu peste un deceniu, antreprenorul român Construcții Erbașu a reluat activitatea pe șantierul subsecțiunii Suplacu de Barcău-Chiribiș, un segment esențial al Autostrăzii Transilvania. Reluarea vine după mini-vacanța de Paște, semnalând un nou impuls pentru un proiect de infrastructură cu o istorie tumultuoasă.
Subsecțiunea Suplacu de Barcău-Chiribiș, cu o lungime de 26,35 de kilometri, a fost repusă în licitație în ianuarie anul curent, după ce lucrările au fost sistate în 2013. Decizia de reziliere a contractului inițial cu compania Bechtel a fost luată la acea vreme de ministrul PSD al Transporturilor, Dan Șova. În momentul abandonului, tronsonul era finalizat în proporție de aproape 50% și includea o parte semnificativă a celebrului viaduct de 1,8 kilometri ce traversează lacul de acumulare de la Suplacu de Barcău.
În septembrie 2021, asocierea formată din Constructii Erbașu – Vahostav – SK A.S. a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru proiectarea și execuția acestui tronson de autostradă. Cu toate acestea, procesul a fost întârziat de depunerea unor contestații, împiedicând finalizarea licitației prin semnarea contractului.
Pe traseul celor 26,35 km, proiectul prevede inclusiv construirea a 8 poduri, 8 pasaje și 3 viaducte. Valoarea contractului este de 884,12 milioane lei, fără TVA. Durata contractului este de 24 luni, din care 6 luni reprezintă perioada de proiectare și 18 luni perioada de execuție.
În urmă cu exact o lună, șeful CNAIR, Cristian Pistol, anunța că „antreprenorul român Construcţii Erbaşu este bine mobilizat în şantier cu 313 muncitori şi 202 utilaje care execută lucrări la: deblee, podeţe, consolidări, armare şi cofrare fundaţii, elevaţii şi suprastructură”.