Povestea studentului din Cluj, ajuns la 27 de ani cel mai tânăr primar de oraș din România

Updated on aprilie 22, 2025 Povestea studentului din Cluj, ajuns la 27 de ani cel mai tânăr primar de oraș din România 1

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene.

Primarul orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, a explicat, pentru AGERPRES, care au fost bazele acestei creșteri importante a sumelor alocate dezvoltării, care sunt cele mai importante proiecte realizate și, nu în ultimul rând, care este viziunea conducerii primăriei pentru viitor.

La absolvirea liceului a ales însă Facultatea de Drept din Cluj Napoca, iar din anul 2017 a devenit avocat în cadrul Baroului Cluj. Viața însă avea să-l îndrepte, din nou, spre administrație, în 2021, atunci când primarul în funcție din Șimleu Silvaniei și-a dat demisia, iar tânărul avocat a acceptat să candideze pentru postul rămas vacant. Așa a ajuns, la 27 de ani, cel mai tânăr primar de oraș din România, funcție pe care o ocupă și astăzi, după ce a mai câștigat o rundă de alegeri, anul trecut.

În biroul său de primărie, o hartă de mari dimensiuni a orașului decorează unul din pereți, iar în fața hărții stă un flip chart cu evoluția bugetului total și bugetului alocat dezvoltării orașului pe ultimii patru ani, respectiv 2020-2024. Cifrele sunt mai mult decât edificatoare: de la circa 30 de milioane de euro alocate dezvoltării în 2020, Șimleu Silvaniei a ‘sărit’ la 112 milioane de lei în 2024. Sunt sume care poate nu par foarte mari, dacă ne raportăm la alte orașe, dar dacă vorbim de Șimleu Silvaniei, o localitate cu circa 15.000 de locuitori, progresul este cu adevărat semnificativ.

Primarul Cristian Lazăr a detaliat strategia din spatele creșterii semnificative a orașului, subliniind un efort colectiv intens. „Multă muncă, efort mult”, a explicat edilul, evidențiind scanarea amănunțită a nevoilor comunității, de la infrastructură la patrimoniu.

Confruntat cu un buget local limitat, răspunsul a fost mobilizarea fondurilor externe nerambursabile. Printre proiectele emblematice se numără Complexul Multifuncțional Măgura (peste 5 milioane de euro), reabilitarea termică a 30 de blocuri (aproape 10 milioane de euro prin PNRR) și modernizarea pieței agroalimentare.

Lazăr a subliniat inaugurarea primei creșe naționale post-Revoluție, facilitând echilibrul carieră-familie pentru tineri. Viziunea include un coridor de mobilitate urbană (aproape 20 milioane de euro), valorificarea cetății Bathory și amenajarea promenadei râului Crasna.

Viitorul se axează pe dezvoltarea economică, cu planuri pentru un parc de specializare inteligentă și un incubator de afaceri, ambele finanțate european. „Ne bazăm pe fonduri europene într-o proporție covârșitoare”, a conchis primarul, văzându-le drept „cheia succesului” pentru transformarea Șimleu Silvaniei într-un motor economic regional.

Advertisements
error: Content is protected !!