Primăria Cluj-Napoca intenționează să refacă un pod suspendat din secolul al XVIII-lea, cunoscut sub numele de Podul Nemților, care lega zona Casei Transit de Cetățuie. Distrus de inundații și dezafectat în secolul XX, podul este văzut ca o legătură pietonală esențială între Piața Muzeului și Cetățuie.
Proiectul, inclus în Masterplanul malurilor Someșului, a primit fonduri în 2024 și se află în faza de studiu de fezabilitate. Specialiști locali militează de ani pentru acest traseu, iar Primăria, devenită proprietară în zonă, dorește să creeze un circuit pietonal coerent, valorificând și reamenajările recente ale Parcului Caragiale și descoperirea Canalului Morii.
Anul acesta, Primăria a comandat, în cadrul unei achiziții directe, realizarea unui studiu de fezabilitate care să stabilească valoarea investiției pentru reconstruirea acestui pod. De contract, încheiat în 10 aprilie, se va ocupa Mem Project Construct din Iași pentru 197.500 lei, informează Actual de Cluj.
„Istoria acestui pod începe în 1735, după construirea fortificației imperiale austriece de pe Cetățuie, când s-a considerat necesar existența unui pod peste Someș care să fie destinat exclusiv uzului garnizoanei imperiale. Podul ridicat cu această ocazie, în zona actualei Case Tranzit, a fost un pod suspendat, o realizare tehnică deosebită pentru acea perioada, și a intrat în conștiința clujenilor sub numele Podul Nemților.
Fiind pietonal și păzit în permanență de soldații din garnizoana imperială, Podul Nemților a fost primul și singurul pod acoperit. Datorită uzurii a fost desființat la începutul secolului XX.
La aproape 100 ani readucem acest pod în istoria și harta turistică a orașului, pod ce va crește valoarea turistică a întregii zone, zonă care acum este în plină modernizare (amenajarea străzii Dragalina, precum și readucerea în spațiul verde a Canalului Morii)”, explica viceprimarul Dan Tarcea.