(Video) Un atlet din Cluj a alergat maratonul în Coreea de Nord și a rămas uimit: „Mașini occidentale, echipament Adidas și… mâncare ca acasă”

Updated on aprilie 10, 2025 (Video) Un atlet din Cluj a alergat maratonul în Coreea de Nord și a rămas uimit: „Mașini occidentale, echipament Adidas și... mâncare ca acasă” 1

Atletul Ștefan Gavril a avut posibilitatea să alerge duminică la Maratonul Internațional de la Phenian. Într-un interviu pentru Agerpres, acesta a declarat că aștepta ca o țară comunistă precum Coreea de Nord să fie înapoiată, dar realitatea l-a contrazis.

Alergătorul în vârstă de 35 de ani a stat cinci zile în Coreea de Nord și a rămas cu o impresie plăcută, încât ar repeta experiența și anul viitor, dar cu condiția să fie anunțat din timp, pentru a se pregăti mai bine pentru cursa de maraton.

Cu dublă legitimare în țară, la CSM Cluj și CSU Cluj, în timp ce în străinătate aleargă pentru Nice Cote d’Azur Athletisme, atletul născut la Brașov și care trăiește în Italia a ieșit pe locul 11 la maratonul de la Phenian, care îl mulțumește doar prin prisma timpului obținut, 2 ore, 19 minute și 50 de secunde. Un timp bun pentru un alergător care parcursese distanța de 42,195 km doar o singură dată în viață. La Seul, în ”Coreea cealaltă”.

Gavril a început târziu să practice atletismul, în 2013, după ce a cochetat câțiva ani cu artele marțiale și kickboxingul, reușind chiar să câștige o cupă mondială la această disciplină.

Experiența în Coreea de Nord i-a adus lui Ștefan Gavril realitatea despre o țară comunistă, diferită față de ceea ce știa de pe rețelele sociale. A rămas uimit de faptul că a văzut mașini de proveniență occidentală pe străzi sau că atleții nord-coreeni erau îmbrăcați cu echipament Adidas. Dar și de condițiile foarte bune de pregătire ale sportivilor, de restricțiile impuse de regimul de la Phenian sau de faptul că mâncarea seamănă cu cea din România.

Coreea de Nord a găzduit duminică primul Maraton Internațional de la Phenian în ultimii șase ani, la care au participat de asemenea alergători străini veniți la competiție în această țară izolată care și-a ținut granițele în mare parte închise în timpul pandemiei. Coreea de Nord și-a închis granițele în 2020, la începutul pandemiei de COVID-19, dar a ridicat treptat restricțiile începând din 2023 și a permis grupurilor de turiști ruși să intre în țară, dar capitala Phenian rămâne în continuare închisă turismului obișnuit.

Într-un dialog exclusiv cu AGERPRES, el a oferit o perspectivă rară asupra competiției, a vieții de zi cu zi și a restricțiilor impuse într-una dintre cele mai izolate națiuni ale lumii.

Atracția unui concurs internațional recunoscut și nevoia organizatorilor de a atrage sportivi din diverse colțuri ale lumii l-au purtat pe Gavril spre această destinație neobișnuită. Invitația, transmisă prin managerul său, l-a inclus într-un contingent de aproximativ 180 de atleți străini, dintre care 20 de elită.

Deși locul 11 nu l-a mulțumit pe deplin, timpul de 2:19:50 a reprezentat o îmbunătățire semnificativă față de maratonul similar din Seul. „Am alergat doar două maratoane și amândouă au fost în cele două Corei”, a remarcat el, subliniind o coincidență inedită în cariera sa axată, de obicei, pe distanțe mai scurte.

Pregătirea fizică a atleților nord-coreeni l-a impresionat pe Gavril prin omogenitate. „Era un grup și toți cam pe aceeași fază”, a explicat el, contrastând cu diversitatea nivelurilor întâlnite în competițiile din România.

Obținerea vizei s-a dovedit surprinzător de simplă odată cu invitația oficială. „Practic într-un weekend am avut viza”, a povestit atletul.

Într-o țară percepută adesea prin prisma restricțiilor, Gavril a mărturisit că realitatea a fost nuanțată. Deși supravegherea era prezentă, în special pentru cei care încercau să surprindă imagini „senzaționale”, o atitudine discretă le-a permis lui și colegului său să se bucure de o anumită libertate în timpul antrenamentelor. „Dacă îți vedeai de treaba ta, te lăsau în pace”, a spus el. Telefoanele mobile nu au fost confiscate, deși la plecare au existat verificări ale conținutului.

Imaginea unei țări înapoiate a fost contrazisă de prezența mașinilor moderne și de un hotel impresionant. „Mă așteptam la o țară comunistă să fie foarte înapoiată, dar nu e chiar așa”, a recunoscut Gavril, menționând și facilitățile sportive de înaltă calitate.

Mâncarea, descrisă ca fiind „destul de apropiată de noi”, cu preparate simple dar variate, a fost o altă surpriză plăcută.

Întrebat dacă ar repeta experiența, răspunsul lui Gavril a fost afirmativ. „A fost o experiență inedită… Sincer, aș mai merge și ediția viitoare”, a concluzionat el, sugerând o perspectivă mai complexă asupra unei țări care continuă să fascineze și să stârnească curiozitatea lumii.

Advertisements
error: Content is protected !!