(Video) Revoluție pe două roți în Cluj! Trei clujeni au creat „Mănăștura”, bicicleta cargo gratuită care schimbă transportul urban

Updated on aprilie 6, 2025 (Video) Revoluție pe două roți în Cluj! Trei clujeni au creat „Mănăștura”, bicicleta cargo gratuită care schimbă transportul urban 1

Frustrați de congestia persistentă a traficului care afectează orașul, trei tineri locuitori din Mănăștur, cel mai mare cartier al Clujului, au conceput o soluție inovatoare: „Mănăștura”, o bicicletă cargo comunitară, concepută pentru a oferi un mod de transport gratuit și durabil pentru vecinii lor.

Inițiativa permite rezidenților cartierului Mănăștur să utilizeze bicicleta special concepută pentru o varietate de scopuri, inclusiv cumpărături alimentare, transportul copiilor la școală și pentru activități de recreere.

Deși proiectul se află în stadii incipiente, creatorii își exprimă speranța că modelul „Mănăștura” ar putea fi replicat în alte zone urbane care se confruntă cu provocări similare de transport.

„Poate căra o încărcătură totală de până la 180 de kilograme. Am văzut că se putea aplica într-un proiect, la o fundație comunitară, online și a fost foarte simplu procesul, a descris pe larg acolo ce vrem să facem și se pare că am primit undă verde”, a declarat Sebi Mihețiu pentru observatornews.ro.

Cargobicicleta a costat 36.000 lei şi a fost cumparată din Danemarca. Ea poate fi închirată de oricine gratuit, cu ajutorul unei aplicaţii. „Utilizatorii pot foarte simplu să își facă un cont, după aia își validează identitatea, cum funcționează și în cazul aplicațiilor bancare, apoi pot accesa garajul. După ce deschid din aplicație, ei primesc un cod de acces; prin acest cod de acces deschid o cutiuță unde găsesc cheia de la sistemul antifurt care securizează bicicleta”, a declarat Horea Toniuc.

Utilizarea ei trebuie să se facă rezonabil, astfel încât să poată beneficia de ea cât mai mulţi oameni din cartier. Bicicleta este electrică, pentru a ușura efortul la pedalat al celor care transportă bagaje grele sau chiar un copil. Are o autonomie de până la 100 km, deci nu prea sunt șanse să vă lase în drum, iar pentru siguranță, e limitată la o viteză maximă de 25 km/h.

Momentan există doar o singura astfel de bicicletă, însă cei care au implementat sistemul au o dorinţă: să existe cât mai multe. „Ne dorim ca acest proiect să fie uşor replicat, l-am si conceput astfel incat sa poata fi usor de testat si copiat si pus in practică”, a declarat Tudor Beleuță cofondator. Pentru a nu fi furată, bicicleta este dotată şi cu GPS.

Advertisements
error: Content is protected !!