Construcția pe secțiunile montane dificile ale autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, un proiect de infrastructură crucial, a început în acest an. Într-un efort paralel, constructorii urmează să înceapă lucrările, probabil în vara anului 2025, la o structură ecologică semnificativă: un pasaj superior dedicat faunei sălbatice, care va avea o lungime de peste 300 de metri și o lățime de cel puțin 100 de metri. Această inițiativă ambițioasă își propune să faciliteze trecerea în siguranță a populațiilor de animale peste Munții Carpați Meridionali, asigurând conectivitatea dintre habitatele lor.
„Explicația pentru acest ecoduct poate părea oarecum contraintuitivă, dar are o logică”, explică pentru HotNews.ro Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructura (API), una dintre cele mai active organizații civice care monitorizează marile proiecte de infrastructură din țară.
„DN7, așa cum este el acum foarte circulat, mai ales de trafic greu, nu este – cum se spune în limbaj tehnic – permeabil. Adică este o barieră în calea animalelor care nu pot trece dintr-o parte în alta, peste Valea Oltului. Traficul este blocajul principal, animalele sunt speriate, evită zona din cauza traficului, a zgomotului. În zona aceasta a Meridionalilor practic coridoarele ecologice din punct de vedere al mamiferelor mari sunt întrerupte”, spune Ciurea.
Structura – denumită tehnic „ecoduct” – va fi poziționată peste DN7 în zona Cornetu, aproximativ la km 45+300 – 45+750. Nu are legătură directă cu autostrada A1, are alt rol. Ea este menită să asigure traversarea a 3 obstacole: DN7, Calea Ferată CF201 și râul Olt, asigurând gabaritele necesare (5,00 m la traversarea drumului și 7,80 m la traversarea căii ferate), a explicat Compania de Drumuri la solicitarea HotNews.ro
Ecoductul face parte din contractul pentru autostrada A1 Sibiu – Pitești, Secțiunea 3 (37,4 km), contractată în 2022 cu italienii de la WeBuild pentru circa 5,3 miliarde de lei.
Cel mai lat pod din România
Ecoductul va avea o lățime minimă de 100 m, ceea ce îl face cel mai lat pod ce va fi construit în România până în prezent. Structura va avea o lungime de mai bine de 300 de metri.
„Pentru a putea fi funcțional, necesită amenajarea prin împădurire a unei zone de acces de aproximativ 1,2 ha, pe malul stâng al Oltului, între limita estică a ecoductului și limita Parcului National Cozia”, susține CNAIR.
Ecoductul este o structură în formă de arc cu 4 deschideri, conform Companiei de Drumuri:
- deschiderea peste drumul național DN7 și Calea Ferată are o lungime de 37.2 m;
- cea de-a două deschidere, de 35 m, are o geometrie variabilă a deschiderii datorită geometriei poziției pilonilor principali, care trebuie să fie aliniați cu cursul râului (și rotiți în raport cu axa podului), pentru a minimiza interferența cu albia râului și pentru a putea respecta limitele de expropriere;
- deschidere centrală (care traversează râul Olt) are o lungime de 95.46 m;
- ultima deschidere are o lungimea de 40.54 m.
„Este o constructie inedită, specială, este un pod și lung, și foarte lat. Că ecoductul trebuie să-l ai suficient de lat astfel încât să permiți și animalelor mai mici și celor mai mari să treacă. Va fi cel mai lat pod din țară”, spune Ciurea.