Decizie a Comisiei Europene: Românii, obligați să-și schimbe permisul de conducere. Scade la 17 ani vârsta legală pentru condus

Updated on aprilie 1, 2025 Decizie a Comisiei Europene: Românii, obligați să-și schimbe permisul de conducere. Scade la 17 ani vârsta legală pentru condus 1

Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri menite să modernizeze regulile privind permisele de conducere în întreaga Uniune Europeană. Astfel, până la data de 19 ianuarie 2033 toate permisele din Europa vor fi schimbate și se va trece la permisul auto digital, care va fi stocat în Portofelul Digital de Identitate al UE. Se vor introduce schimbări majore, inclusiv dreptul de a conduce de la 17 ani, dar și o evaluare periodică pentru șoferii mai în vârstă.

Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri menite să modernizeze regulile privind permisele de conducere în întreaga Uniune Europeană. Siguranța rutieră este o preocupare importantă, iar noua directivă introduce schimbări care vizează reducerea accidentelor, îmbunătățirea proceselor administrative și adaptarea la progresele tehnologice. Aceste actualizări vor afecta milioane de șoferi, de la cei aflați la început de drum până la conducătorii auto experimentați, facilitând în același timp recunoașterea permiselor în întreaga UE și în anumite țări terțe, informează stiripesurse.ro.

Unul dintre cele mai inovatoare aspecte ale noii directive este introducerea permiselor de conducere digitale. Acestea vor fi stocate în Portofelul Digital de Identitate al UE și vor putea fi accesate prin dispozitive mobile, facilitând înlocuirea, reînnoirea și transferul permiselor între statele membre. După o perioadă de tranziție, permisele digitale vor deveni standard, dar permisele fizice vor rămâne disponibile la cerere, mai ales pentru cei care călătoresc în afara UE sau preferă un document tipărit.

Pentru a îmbunătăți siguranța rutieră, noua directivă introduce o schemă de conducere supravegheată pentru tinerii de 17 ani. Această măsură, deja testată cu succes în unele țări europene, va fi acum recunoscută la nivelul întregii Uniuni. În anumite condiții, tinerii de 17 ani vor putea, de asemenea, să conducă camioane, contribuind astfel la reducerea deficitului de șoferi în sectorul transporturilor.

Statisticile arată că tinerii și șoferii fără experiență sunt implicați într-un număr disproporționat de accidente mortale. În acest context, directiva introduce o perioadă de probă de doi ani pentru șoferii începători, timp în care se vor aplica reguli și sancțiuni mai stricte. Având în vedere că 40% dintre accidentele fatale implică șoferi sub 30 de ani, această măsură are ca scop reducerea semnificativă a numărului de victime.

Pentru a se asigura că șoferii rămân capabili, atât fizic, cât și mental, să conducă, noile reguli impun evaluări periodice. Deținătorii de permise vor trebui să completeze o autoevaluare înainte de obținerea sau reînnoirea permisului. De asemenea, unele state membre pot introduce examinări medicale suplimentare, conform reglementărilor naționale.

Advertisements
error: Content is protected !!