Studiu alarmant al Universității Babeș-Bolyai despre Cluj-Napoca. Creștere îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri și decese provocate de valurile de căldură

Updated on martie 28, 2025 Studiu alarmant al Universității Babeș-Bolyai despre Cluj-Napoca. Creștere îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri și decese provocate de valurile de căldură 1

Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a scos la iveală o tendință îngrijorătoare privind efectele valurilor de căldură din timpul verii asupra sănătății publice în oraș. Datele colectate indică o creștere semnificativă atât a numărului de cazuri de îmbolnăviri, cât și a deceselor atribuite temperaturilor extreme înregistrate în lunile de vară.

Marius Cristea, expert în dezvoltare urbană, a declarat, la Pro Verde că studiul demonstrează că în ultimii 30 de ani, „numărul valurilor de căldură de din sezonul estival în Cluj, care e o zonă relativ rece a României, s-a dublat”, iar „numărul de îmbolnăviri și chiar de decese în perioada de vară a crescut semnificativ”.

Această creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri și decese în sezonul cald subliniază impactul direct al schimbărilor climatice asupra sănătății populației urbane. „Nu e de glumă, absolut deloc”, a avertizat el.

Cristea a subliniat că efectele schimbărilor climatice nu se limitează doar la sănătatea umană. „Nu mai vorbesc de implicațiile asupra ecosistemului, asupra biodiversității. Sunt plante, sunt animale care au foarte mult de suferit, inclusiv animalele de companie”, a adăugat el.

Pe lângă impactul asupra sănătății și ecosistemului, schimbările climatice au și implicații financiare pentru populație. „Practic, după cum vă spuneam mai devreme, facturile la aer condiționat în timpul verii au afectat foarte mulți români, deci sunt implicații financiare. Penuria de apă – sunt multe localități în România care în timpul verii nu mai au alimentare cu apă din surse centralizate, trebuie să cumpere apă și așa mai departe”, a explicat Marius Cristea.

El a amintit că „avem anul acesta cel mai scăzut grad de încărcare a lacurilor de acumulare din ultimii zece ani”.

Marius Cristea: “Dacă bine-mi amintesc, chiar domnul Burduja, ministrul Energiei, ne-a prezentat o situație de curând. (…) Debitele râurilor au devenit extrem de fluctuante, avem precipitații foarte abundente, urmate de perioade de secetă prelungită, că asta înseamnă de fapt schimbările climatice în România.”

Advertisements
error: Content is protected !!