Concedieri controversate la o firmă de IT din România. Angajații se confruntă cu amenințări și incertitudini: „Vor să ne dăm demisia și să dea la unii compensatorii și pe unii să ne ia de proști”

Updated on martie 5, 2025 Concedieri controversate la o firmă de IT din România. Angajații se confruntă cu amenințări și incertitudini: „Vor să ne dăm demisia și să dea la unii compensatorii și pe unii să ne ia de proști” 1

O echipă de 20 de angajați se confruntă cu o situație dificilă, după ce proiectul la care lucrau a fost relocat într-o altă țară, iar angajatorul a anunțat intenția de a-i concedia. Deși nu este vorba despre o concediere colectivă, angajații consideră că sunt supuși unor presiuni pentru a demisiona.

Aceștia au fost informați că vor primi o notificare de concediere și că, dacă nu își găsesc un alt post în cadrul companiei până la finalul preavizului, vor fi concediați cu compensații. Totuși, unii angajați, inclusiv cel care a relatat situația, susțin că nu îndeplinesc criteriile pentru a primi compensații, având o vechime mai mică în companie. Mai mult, nu există posturi interne disponibile, iar angajații sunt puși în situația de a accepta fie funcții ocupate deja, fie o demisie forțată.

„Fac această postare în speranța în care mai sunt și alții care au trecut prin asta sau care au mai multe cunoștințe despre ce este precizat in lege. Lucrez la o firmă și proiectul pe care lucrez eu se mută în altă țară. Suntem 20 de oameni în toată echipa și vor să ne dea afară. Am avut ședința și ni s-a spus că vom primii o notificare de concediere și că dacă până la finalul acelui preaviz nu ne găsim altă poziție intern ne dau afară cu compensatorii DACĂ NE ÎNCADRĂM PT ELE.

Eu cică nu m-aș încadra că nu am X ani în firmă. Posturi deschise intern nu sunt nici să ajungă pe o măsea că suntem mulți. Eu fără job și fără bani nu vreau să plec, dar nu știu dacă aș spune că nu semnez acea „notificare” sau preaviz dacă e legal să îmi dea compensatorii dacă ne negociem. De precizat că nu este o concediere colectivă. Nu au zis efectiv cuvintele dar vor să ne dăm demisia și să dea la unii compensatorii și pe unii să ne ia de proști. Contractul e cel clasic pe CIM pe nedeterminată.”, a scris un IT-ist, potrivit stiridecluj.ro.

Cei mai mulți internauți i-au recomandat IT-istului să vorbească cu un avocat: „Dă banii la avocat, repede, cât timp ai bani! Că după aia o să fie prea târziu”

Altul îl sfătuiește pe tânăr să nu semneze nimic: „Nu semnezi și ameninți că contești decizia. Doar să în final vor avea câștig dacă restructurările sunt fondate pe motive economice, AI, achiziție, sunt multe motive. Poti obține de la ei compensatorii așa, pentru că prin contestație au de pierdut oricum timp și avocați. Văzând că ești decis pe contestat, ar trebui să îți dea un acord de compensare să semnezi. Ulterior nu vei mai putea contesta.”

Advertisements
error: Content is protected !!