O angajată din Cluj-Napoca a primit despăgubiri din cauza epuizării la muncă

Updated on februarie 20, 2025  

O angajată din Cluj-Napoca a primit despăgubiri din cauza epuizării la muncă 1

O angajată din Cluj a companiei Betfair Romania Development a obținut, în instanță, aproape 9.000 de euro ca daune morale pentru burnout. Specialistul HR Doru Șupeală consideră că aceasta reprezintă o premieră semnificativă în România, având în vedere că mulți angajați nu sunt conștienți de drepturile lor, iar legislația este învechită.

Tribunalul Cluj a impus recent unei companii plata despăgubirilor pentru epuizarea profesională a unei angajate. Decizia a devenit definitivă, deoarece nu a fost contestată de părți, informează stiripesurse.ro.

Betfair Romania Development, companie de dezvoltare a aplicațiilor digitale în industria pariurilor sportive cu peste 2000 de angajați la Cluj, va plăti unei foste angajate din departamentul HR despăgubiri de 7.500 de euro pentru daune morale, plus cheltuieli medicale de aproximativ 1.340 de euro.

„Mediul de lucru a condus-o pe angajată la burnout. Acel fenomen pe care unele multinaționale îl pun pe seama „lipsei de reziliență” a angajaților, dar pe care instanța l-a recunoscut ca real și extrem de dăunător”, informează Hackingwork.ro.

Angajata, care a ajuns să fie internată în spital din cauza unor tulburări grave de sănătate, inclusiv insomnie, atacuri de panică și depresie profundă, a fost diagnosticată cu sindrom burnout. Deși ceruse despăgubiri de 50.000 de euro, instanța a stabilit plata a 7.500 de euro pentru daune morale și aproximativ 1.340 de euro pentru cheltuieli medicale.

Pentru Betfair despăgubirea de aproape 9.000 de euro reorezintă „bani de alune”. Din acest motiv nici nu au atacat hotărârea. Angajata ceruse 50.000 de euro. Ea a cheltuit mult mai mult. Gândiți-vă că a avut nevoie timp de 2 ani și ceva de tratament, psihologi, pastile. Apoi, faptul că a stat pe bară, că a avut o capacitate redusă de lucru. Toate cheltuielile cauzate de burnout au fost mult mai mari decât ce a primit. E mare lucru că sentința s-a dat în favoarea angajatului, pe de altă parte este profund nedreaptă din perspectiva sumei”, a explicat Doru Șupeală.

Expertul HR a afirmat că este posibil ca această hotărâre să fie prima de acest tip din România sau cel puțin prima care capătă o atenție semnificativă, deoarece adresează o problemă din ce în ce mai frecventă în rândul angajaților – burnout-ul.

În primul rând, oamenii nu sunt conștienți de drepturile lor, nu cunosc legislația muncii. În al doilea rând, legislația este depășită grav de realitate. Angajata a câștigat în instanță totuși pentru că a avut un dosar foarte bine documentat, inclusiv au depus mărturie colegii în favoare ei”, a afirmat expertul HR.

Fosta angajată a Betfair Romania Development, specialist în recrutare, a fost copleșită de un volum uriaș de muncă, fără suport adecvat, fără posibilitatea de a delega sarcini și fără limite clare în atribuții. Acest lucru a dus la un stres continuu, ore suplimentare frecvente și sarcini imposibile de refuzat, însoțite de presiune constantă privind respectarea termenelor.

Advertisements
error: Content is protected !!