Antreprenorul clujean Darius Mârza, fondatorul Wonderland, a povestit care sunt cele mai mari provocări atunci când începi o afacere. Culmea, nu e vorba despre bani, ci despre oameni.
„Cel mai complicat a fost când am făcut o fermă lângă Cluj. Fiind zonă rurală eu automat am zis că nu se poate să nu găsesc forță de muncă și pur și simplu am bifat asta automat pe lista mea, fără să fac studiu de piață și fără să văd efectiv realitatea dacă este așa sau nu. Și când m-am apucat de treabă, într-un an jumătate n-am găsit măcar un om valabil, măcar un om care să îl ai permanent și pe care să te poți baza.
Automat când le venea ajutorul social nu mai dădeai de niciunul, toți stăteau 10 – 15 zile, care cât le ajungeau banii. Dacă le ajungea de o bere la 2 litri sau de rachiu sau de țigări, nu-i mai prindeai. Și așa-i toată zona rurală, fără excepție, și nimeni nu mă crede până nu vede pe pielea lui”, a spus Darius Mârza, invitat la ZIUA LIVE.
În ceea ce privește experiența Wonderland, Darius Mârza spune că cel mai dificil este să găsească personal în zona de hotel. Oamenii preferă să plece să lucreze în afara țării, pentru că sunt mai bine plătiți, deși, potrivit antreprenorului, dacă ar face un calcul, la același volum de muncă ar câștiga la fel și aici.
„Postul care e pe departe cel mai complicat, e cel de camerist, respectiv, la curățenie. Adică îți trebuie un an, doi, să găsești un om cât decât. Asta pentru că, în general, forța de muncă și oamenii cei mai serioși, și de la curățenie, s-au dus să facă curat în hotelurile din afară, din vest, și noi am rămas cu gaură mare de forță de muncă.
E simplă treaba dacă, aparent acolo câștigă de două, trei ori mai mult. Deși nu fac un calcul, că tot aia le zic eu. Când vin aici le trebuie program cât de scurt, lejer. Pe când acolo, când merg, merg și lucrează de la 7 dimineața până la 3 noaptea, nu comentează la nimic, au o oră pauză, n-au nici o zi liberă. Aici din start, dacă n-au zile libere, dacă n-au transport, dacă au mai mult de 8 – 9 ore, se uită strâmb la tine”, a declarat Mârza
Omul de afaceri a explicat și ce se întâmplă, de fapt.
„Acolo ei își plătesc cazare, se chinuie cu mâncarea, trăiesc o viață super complicată, dar economisesc niște bani. Și eu le-am tot am zis: ‘dacă tu mi-ai lucra orele pe care le lucrezi când mergi în Germania, îți dau aceiași bani’. Dar nu, aici cum să lucreze ei mai mult de nouă ore? Cum să lucreze șapte din șapte? Acolo mergi și îți iei o maxim o zi liberă o dată la 20 de zile și lucrezi minim 18 ore… Aici mergi în oraș, mergi cu prietenii, te distrezi, acolo strângi toți banii, nu vezi pe nimeni. (…) noi în România avem viață socială, suntem deschiși. Mergi în Germania sau altundeva la ora 8 seara, nu mai vezi nimic pe afară.
La noi nu, la noi e live, lumea cheltuie, și atunci nu poți să strângi toți banii. (…) Și ei nu înțeleg treaba asta. Le-am zis: ‘hai că am nevoie, și-ți dau aceiași bani, dar lucrează la fel. Dacă lucrezi orele pe care le lucrezi când mergi în Germania, îți dau aceiași bani’… dar nu vor asta. De ce au această atitudine? Cred că trebuie întrebat un psiholog”, a concluzionat Darius Mârza.