Cluj: A murit proprietara Castelui Banffy de la Bonțida. Era ultima purtătoare a numelui

Updated on februarie 17, 2025 Cluj: A murit proprietara Castelui Banffy de la Bonțida. Era ultima purtătoare a numelui 1

Contesa Katalin Banffy, proprietara celebrului castel de la Bonțida, a murit la vârsta de aproape 101 ani. Contesa era ultima purtătoare a numelui Banffy din ramura conților.

Contesa Katalin Bánffy, fiica lui Miklós Bánffy, scriitor, politician şi fost ministru de externe al Ungariei, şi proprietara castelului Bánffy de la Bonţida, a murit vineri în al 101-lea an de viaţă – a anunţat pe pagina sa de socializare Csilla Hegedüs, preşedinta Fundaţiei Transylvania Trust care administrează castelul din Transilvania, informează stiripesurse.ro.

Contesa Katalin Bánffy de Losonc, memorialistă, fiica lui Miklós Bánffy – scriitor, politician şi fost ministru de externe al Ungariei – şi tutore al averii acestuia, s-a născut la 5 iunie 1924 la Budapesta

Bunicul ei a fost György Bánffy (1845-1929), deputat în parlament, iar străbunicul ei Miklós Bánffy (1801-1894), care a primit titlul de conte în 1880.

Căsătorită cu Ted Jelen la 24 octombrie 1946, ea a avut trei copii, Elisabeth, Nicolette şi David (1956-1999). Soţul şi fiul ei au murit, o fiică trăieşte la Paris, iar cealaltă la New York. Ea însăşi a locuit la Tanger, în Maroc, unde a îngrijit moştenirea literară a tatălui său. Memoriile sale au fost publicate în 2014 sub titlul „Cântec din viaţă”.

„Anul trecut, i-am sărbătorit împreună cea de-a 100-a aniversare şi am simţit din nou dragostea călduroasă şi sprijinul cu care nu numai că ne-a urmărit munca, dar a şi recunoscut-o întotdeauna. Ne-a încredinţat castelul de la Bonţida când eram încă foarte tineri. Şi întotdeauna ne-a mulţumit nu numai nouă, ci şi guvernului ungar pentru faptul că castelul este din nou viu” – a scris Csilla Hegedüs în postarea sa.

Katalin Bánffy a fost proprietara celui mai spectaculos castel aristocratic din Transilvania, castelul Bánffy de la Bonţida, care este şi astăzi în curs de renovare. Ultimul ocupant al complexului de clădiri cunoscut şi ca Versailles-ul Transilvaniei, a fost tatăl ei, contele Miklós Bánffy, care a părăsit castelul în octombrie 1944 pentru a scăpa de ocupaţia germană.

Castelul de la Bonţida a fost jefuit şi incendiat de trupele germane aflate în retragere, mobilierul, biblioteca şi celebra galerie de portrete au fost distruse. După naţionalizarea comunistă, utilizarea necorespunzătoare a dus la o deteriorare rapidă a clădirilor.

Lucrările de restaurare au fost posibile datorită unui acord semnat în 1999 între Ministerul Culturii din Bucureşti şi Ministerul Patrimoniului Cultural Naţional de la Budapesta. Începând din 2001, castelul este administrat de Fundaţia Transylvania Trust din Cluj-Napoca, iar din 2008 se află din nou în proprietatea familiei Bánff

Advertisements
error: Content is protected !!