Un medic de pe o ambulanţă din Cluj-Napoca, solicitat pentru un caz suspect de accident vascular cerebral, a cerut ca membrii familiei pacientului de naţionalitate maghiară să vorbească în prezenţa sa în limba română, iar un deputat al UDMR a îndemnat la măsuri oficiale din cauza discriminării, a relatat ziarul maghiar „Szabadság” din Cluj-Napoca, citat de hirado.hu.
Potrivit ziarului, incidentul s-a petrecut duminică, atunci când un aparţinător al unei familii maghiare din Cluj-Napoca a solicitat o ambulanţă pentru un bărbat în vârstă, care acuza o stare de rău. Aceasta a relatat că atunci când a purtat o conversaţie privată menită să îl liniştească pe bărbatul care avea nevoie de îngrijiri, medicul i-a cerut ca să o facă în limba română, nu în limba maghiară.
Ajunși la adresă, echipajul medical a constat că pacientul prezenta tulburări de vorbire și deficit motor pe hemicorpul stâng.
,,În timp ce monitorizam pacientul, am încercat să obțin informații cu privire la simptomatologie, patologiile asociate și tratamentul cronic. Un factor cheie în bunul mers al cazului era ora debutului simptomatologiei. Inițial, mi s-a spus că ora debutului ar fi 7:00 (ora la care s-a trezit pacientul, deci nu se cunoștea exact ora debutului).
După câteva minute, mi s-a spus că debutul a fost la ora 11, astfel că pacientul ar fi putut beneficia de tromboliză, procedură medicală care poate ajuta la ameliorarea simptomelor sau remiterea completă a acestora.
Având în minte două variante de debut, trebuia să îmi clarific exact ora debutului. Încercând să aflu aceste detalii, aparținătorii au început să vorbească în limba maghiară, limbă pe care eu nu o cunosc.
Nu m-a deranjat faptul că se vorbea maghiară, așa cum se vehiculează în presă, ci faptul că, pentru mine, era important să aflu anumite detalii care erau greu de obținut, având în vedere faptul că aparținătorii vorbeau în limba maghiară”, a povestit Andrei Bozdog pentru Știri de Cluj.