Cabana Blăjoaia, reprezenta cea mai căutată tabără din judeţul Cluj, datorită în special peisajelor mirifice oferite de zona de munte a Parcului Natural Apuseni, dar și focurilor de tabără din zonă.
După o istorie posdecembristă tumultoasă, în care cabana a fost plimbată prin mâinile mai multor proprietari care nu au investit mai nimic acolo, i-a surâs norocul și a ajuns în proprietatea Universitatea Babeş-Bolyai.
Acesția și-au propus să-i dea o nouă viaţă, să o repare, extindă și modernizeze astfel încât să corespundă cerinţelor actuale și își doresc să o transforme într-o baza modernă de practică studențească. Au reusit, prin îndemânarea unei echipe de achitecți talentați, să păstreze farmecul de odinioară al acesteia, să armonizeze extinderile sub forma unui concept unitar și, cred că cel mai important, au făcut asta cu respect pentru integrarea clădirii în peisajul minunat local, rezultând un obiect cu o arhitectură de calitate care face cinste renumelui și prestigiului beneficiarului, anunța Claudiu Slanta, arhitect-șef la Consiliul Judetean Cluj, în primăvară.
Acum, acesta spune că proiectul de modernizare a primit finanțarea necesară.
„Tabăra Blăjoaia a primit finanțarea necesară pentru a fi executate lucrările în vederea reducerii la o nouă viață. Banii au fost cuprinși în legea bugetului de stat și sunt propuși în linia alocată Ministerului Educației și Cercetării.
Extindere si reabilitare cladire baza de practica Blajoaia, modificare structura sarpanta pod si refacere invelitoare, imprejmuire si acces auto, modificare instalatii din cadrul Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca, Comuna Maguri Racatau – 12.991.000 lei
Mulțumim și felicitări încă o dată!”, a transmis arhitectul.
Cabana a fost deschisă în 1973 și era administrată de Casa Pionierilor, actualul Palat al Copiilor. În 1990, cabana a fost preluată de Administraţia Judeţeană a Taberelor Şcolare, iar după o vreme a fost închisă.