Primăria amplasează în cartiere containere pentru colectare textile uzate pentru reutilizare și reciclare. Primele puncte de colectare au fost amplasate la patru piețe din oraș.
Începând de astăzi, 15 ianuarie 2025, clujenii pot utiliza containerele dedicate pentru acele haine sau alte tipuri de textile pe care nu le mai folosesc (spre exemplu: draperii, curele, inclusiv accesorii).
Noile containere instalate până acum sunt la: Piața Flora, Piața Grigorescu, Piața Hermes și Piața Zorilor. Reamintesc că clujenii pot folosi în același scop și centrele Primăriei de colectare de pe strada Bucium și strada Fabricii.
40 de containere pentru textile vor fi amplasate în următoarea perioadă în toate cartierele.
Acest program este realizat printr-un parteneriat între Primăria Cluj-Napoca, Roseco și Supercom.
De la 1 ianuarie 2025, România este obligată să colecteze selectiv deșeurile textile, adică și lenjerii de pat, perdele sau covoare, nu doar haine.
De la 1 ianuarie 2025 primăriile trebuie să pună la dispoziţia cetăţenilor containere pentru reciclarea textilelor. Ce se întâmplă mai departe cu ele este însă neclar, pentru ca în România nu există centre de reciclare. Iar reciclarea textilelor la nivel mondial este o problemă uriaşă, informează stirileprotv.ro.
Industria textilă este acum cel mai mare poluator din lume, iar hainele otrăvesc natura, la fel ca plasticul.
În ultimii ani producția de haine s-a dublat, iar durata medie de folosire a unei piese vestimentare a scăzut. Europenii folosesc aproximativ 26 kg de textile în fiecare an și aruncă la gunoi aproape jumătate. Pentru hainele pe care le foloseşte de-a lungul vieții un singur om e nevoie de 391 de kg de materie primă, 400 de m2 de teren, 9 m3 de apă, arată Agenţia europeană pentru mediu.