PSD readuce în discuție regionalizarea României. La ultimele discuții a fost o bătălie mare dacă Brașovul sau Sibiul să fie capitală Regională. Cum Iohannis este în dizgrație publică, Brașovul are șanse mari să devină capitală regională.
Marcel Ciolacu a primit undă verde luni în Consiliul Politic Național al PSD să demareze reorganizarea administrativ teritorială printr-un proiect de lege, au declarat pentru G4Media surse politice. Acest lucru înseamnă redesenarea județelor și, posibil, redefinirea localităților.
Proiectul de lege va fi realizat de Marcel Ciolacu împreună cu o comisie constituită în interiorul PSD din care vor face parte președintele Camerei Deputaților, președintele Asociației Municipiilor, președintele Uniunii CJ-urilor, prim-vicepresedintele PSD Daniel Băluță, vicepremierul Marian Neacșu, doi primari PSD de orașe, doi primari de municipii și doi primari de comune.
Comisia din cadrul PSD va realiza proiectul de lege, care ulterior va fi negociat în coaliția guvernamentală și apoi depus la Parlament.
Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, citat de Stirile Pro Tv: ”Orice proiect care face ca administrația din România să fie mai eficientă, inclusiv administrația publică locală, care duce decizia mai aproape de cetățeni, pentru descentralizare, prin trecerea de competențe de la ministere la serviciile deconcentrate va fi susținut de PNL. Aici nu e vorba despre paternitatea unor soluții, aici e vorba să lucrăm, să luăm niște decizii corecte care să aibă, într-adevăr, un rezultat bun, și să le punem în aplicare”.
În ultimii 14 ani au fost depuse mai multe proiecte legislative pentru reorganizarea administrativ-teritorială a țării, însă niciunul nu a primit girul Parlamentului.
Proiect de regionalizare, întocmit de USR: 31 de localități din județ ar trebui să dispară sau să se comaseze.
Ultimul proiect de regionalizare a României a fost făcut anul trecut de cei de la USR, iar măsurile propuse include, pe lângă crearea unor regiuni, reducerea numărului de județe și reducerea numărului de orașe și comune, scrie Turnul Sfatului
Potrivit documentului, orașele nu vor putea avea mai puțin de 20.000 de locuitori, iar comunele, nu mai puțin de 3.000 de locuitori.
Proiectul de lege pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României prevede organizarea țării în opt județe, corespunzând regiunilor de dezvoltare constituite încă din 2004:
Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui),
Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea),
Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Prahova, Teleorman),
Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea),
Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș),
Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj),
Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu)
București-Ilfov (Municipiul București și Ilfov).