Lecție de ospitalitate românească pentru un student german de la UMF Cluj: „Tu vrei să îmi spui că mama ta a gătit atât de mult pentru noi???!!!”

Updated on ianuarie 8, 2025 Lecție de ospitalitate românească pentru un student german de la UMF Cluj: „Tu vrei să îmi spui că mama ta a gătit atât de mult pentru noi???!!!” 1

Ospitalitatea românească, o adevărată carte de vizită a țării noastre, a fost recent pusă în valoare într-un mod inedit. Un student german, care și-a petrecut sărbătorile de iarnă în Cluj-Napoca, a fost profund impresionat de generozitatea unei familii române.

Un student german de la UMF Cluj și sora sa au fost uimiți de ospitalitatea românească, simbolizată de un festin pregătit cu multă dragoste de mama unui tânăr pilot. Gestul generos al femeii a stârnit o curiozitate autentică în rândul străinilor, care au fost profund impresionați de această manifestare a solidarității și a spiritului comunitar.

„De ce vor unii de afară o ȚARĂ ca România?
Caz real, întâmplat la Cluj-Napoca, de Sărbători.

Un student german și-a luat sora și, în ziua de Crăciun, s-au urcat în avion și au venit la Cluj, ca să-și petreacă Sărbătorile de Iarnă.
Acest student e înscris la Medicină, în Cluj, și a decis să nu stea de Crăciun cu familia lui în Germania, ci să vină în România, ca să „simtă Sărbătorile”.

Știu de acest fapt de la una dintre fetele mele care a petrecut Revelionul alături de cei doi tineri nemți, într-o gașcă de „mediciniști”.
În gașca asta a fost și un tânăr pilot de avion, iar mama acestuia le-a întrecut pe toate mamele tinerilor români care au adus fiecare de-ale gurii și de băut.
Studentul german a fost șocat să vadă coșurile cu bunătăți pe care le-a adus tânărul pilot clujean la petrecere și l-a întrebat de ce a adus atât de multe și cine a pregătit toate acele delicii?

– MAMA!, i-a răspuns tânărul pilot.
– „Dar de ce a făcut asta?” – a întrebat studentul neamț?
– „Pentru noi a făcut asta. Ca să ne simțim bine de Revelion, împreună ” – i-a răspuns pilotul.
– „Tu vrei să îmi spui că mama ta a gătit atât de mult pentru noi???!!!” – l-a întrebat din nou, studentul neamț.
– „Da. Pentru noi”, i-a răspuns amuzat pilotul a cărui mamă este din Gherla.
-„Mama ta a gătit pentru prietenii tăi???!!!”, a insistat, stupefiat, tânărul neamț.
– „Da! E ceva firesc la noi în România”, i-a răspuns pilotul.
– „În orașul meu din Germania, mamele nu gătesc pentru prietenii noștri”, a răspuns tânărul student german.

Mai am să vă spun un fapt real întâmplat unei familii din Cluj-Napoca, care a fost invitată de Crăciun la o familie de belgieni.
La finalul mesei, pe sfert încărcate precum a fost masa lor la Cluj cu belgienii, li s-a prezentat nota de plată.
Ce-i drept nota a fost întocmită echitabil. Costurile cu vinul, rața la conservă și gazul consumat cu încălzirea raței și fierberea a doi cartofi și un morcov au fost împărțite la 4.
Clujenii au scos euro din portmoneu și au plătit.

Sper că s-au și lecuit.
Cazul acesta nu este izolat.
Am aflat mai multe astfel de relatări petrecute în case din Germania.
Așadar!

Când mai auzim propagandiștii și manipulatorii care zbiară că vor o țară, ca afară, să spunem:
Da! Dar nu în toate și nicidecum renunțând la splendidele noastre calități și obiceiuri naționale, care ne fac speciali și unici. Astfel că străinii ajung să tânjescă să împărtășească alături de noi.
Eu sunt mândru că sunt român.
Îți doresc să ai și tu mândria asta!”, a scris pe Facebook istoricul Ion Novăcescu.

Advertisements
error: Content is protected !!