Preotul Dan Damaschin demontează un mit de Bobotează: „Puneți mâna și spălați-vă, fraților, în fiecare zi, și de sărbătoarea Sfântului Ioan”

Updated on ianuarie 7, 2025 Preotul Dan Damaschin demontează un mit de Bobotează: „Puneți mâna și spălați-vă, fraților, în fiecare zi, și de sărbătoarea Sfântului Ioan” 1

Preotul Dan Damaschin a demontat un mit legat de Bobotează și de Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. Părintele a explicat, pe TikTok, că interdicția de a spăla în această perioadă se referă doar la haine, lenjerii, perdele și covoare, în niciun caz la credincioși.

„Probabil că leneșii și cei care preferă să doarmă mai mult în această perioadă, că somnul e mai dulce iarna, se ascund după această rânduială și cred că, dacă dă preotul cu aghiasmă și au busuioc în casă, miroase mai frumos și au scăpat de apă și săpun. Puneți mâna și spălați-vă, fraților, în fiecare zi, pentru că la mine în biserică, dacă mirosiți urât, nu aveți ce căuta”, a spus preotul pe TikTok, potrivit antena3.ro.

Părintele a atras atenția că într-adevăr în zile de sărbătoare e bine să ne abținem de la treburile casei și să ne petrecem timpul în rugăciune sau făcând fapte bune.

„Iar în ceea ce privește hainele, lenjeriile de acasă, perdelele și covoarele, încercați să nu le spălați chiar de Bobotează, Sf. Ioan sau duminici, pentru că este cruce roșie și, uite așa, știm că este zi sfântă, în care trebuie să ne rugăm, trebuie să facem fapte bune și să ne odihnim suflețelul, cu tot cu trupul nostru la un loc”, a adăugat preotul Dan Damaschin.

Postarea s-a dovedit a fi una controversată pentru internauții de pe TikTok. În timp ce o parte i-au mulțumit preotului că promovează igiena inclusiv în zilele de sărbătoare, au fost voci care au susținut că tradiția care le-a fost transmisă din bunici a fost că în această perioadă timp de opt zile nu e voie să spălăm nimic.

@pr.dandamaschin Replying to @Bordeianu Liliana Hainele după Bobotează: Se spală sau nu? Dragilor, tradiția spune să nu spălăm hainele în zilele de sărbătoare cu cruce roșie, cum sunt Boboteaza, Sfântul Ioan sau Duminica. Dar asta nu înseamnă, în niciun caz, să stăm nespălați 8 zile! Grija pentru trup este la fel de importantă ca grija pentru suflet. În aceste zile, putem și trebuie să ne îngrijim, să fim curați și să ne respectăm pe noi și pe cei din jur. Curățenia personală și sufletească este adevărata rânduială! #boboteaza #sfântulioan #tradiții #curățenie #credință #înțelepciune #superstitii #8zile ♬ original sound – Dan Damaschin

Boboteaza. Tradiții și obiceiuri în Romania
La Boboteaza nu se spala rufe, apa sfintita luata acum are puteri miraculoase, ea nu se strica niciodata. La Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca crucea. Mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel care va scoate crucea din apa va avea noroc tot anul.

Iordanitul femeilor: in satele din nordul tarii, pe vremuri, femeile se adunau in grupuri mari acasa la cineva si duceau alimente si bautura. Dupa ce serveau masa, ele cantau si jucau toata noaptea. Dimineata ieseau pe strada si luau pe sus barbatii care apareau intamplator pe drum, ii luau cu forta la rau amenintandu-i cu aruncatul in apa. Tot acum, in unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste in comunitatea femeilor casatorite prin udarea cu apa din fantana sau dintr-un rau. In noaptea de Boboteaza, tinerele fete isi viseaza ursitul. Ele isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si o bucatica de busuioc; busuioc se pune si sub perna. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an, scrie crestinortodox.ro.

Sfantul Ioan Botezatorul – 7 ianuarie: acest obicei, numit „Udatul Ionilor”, are loc in Transilvania si Bucovina. In Bucovina, la portile tuturor care poarta acest nume se pune un brad impodobit, iar acesta da o petrecere cu lautari. In Transilvania cei care poarta acest nume sunt purtati cu mare alai prin sat pana la rau unde sunt botezati/ purificati.

Advertisements
error: Content is protected !!