Măsura Guvernului de a elimina facilitățile fiscale pentru angajații din IT, inclusă în controversata „Ordonanță Trenuleț,” a avut un efect neașteptat asupra comportamentului de consum al IT-iștilor clujeni. Ca răspuns la reducerea veniturilor disponibile, tot mai mulți dintre aceștia aleg să își reducă cheltuielile opționale, precum bacșișurile în restaurante.
„Dacă tot nu mai avem scutiri, am putea renunţa şi noi la tips/bacşiş să simtă şi restul Nu ştiu câtă lume lasă bacşiş, eu sunt obişnuit cu clasicul 10%, iar când ies în oraş şi mă uit în jur mesele sunt pline de corporatişti. Hai să simtă şi alte industrii că ne-au scăzut nouă salariile.”, a scris un angajat din domeniul IT pe Reddit.
„Eu nu mai las bacșiș de un an si ceva. La ce prețuri se practica acum la orice serviciu deja mi se pare furt sa mai dau și extra”, a răspuns cineva.
„Păi nu mai lasă… mai ales dacă ești din CJ.
Long story short am vrut să iau 2 pizza acum câteva zile (să le comand la ei pe site și se le ridic direct din restaurant să mâncăm acasă) și prețul era undeva peste 100 de lei. Atunci mi-am amintit ca anul trecut pe vremea asta mâncam pizza la restaurant în Alpii italieni la cota aprox 2500m (cred ca era chiar restaurantul la cea mai mare altitudine din zona) și o pizza (care a fost foarte bună) costa cam cât ca la Cluj. În stațiune… în alpi… în Italia. Evident ca am renunțat la a mai lua pizza la suprapreț.
Și nu vă faceți griji… au patronii bani de salarii pt ospătari dar atâta vreme cât unii se simt bine să le umple buzunarele, salariile la ospătari nu vor crește. O să ajungem la tipping culture ca în state și apoi o să ne mirăm de ce. Am văzut ca am unii prieteni care se simt foarte măreți și dea bacșișuri mari… așa își umflă unii egoul… așa fac ei impresie”, a scris un alt coleg.