Piața muncii din Cluj-Napoca pare să se confrunte cu o percepție a lipsei de diversitate în oferta de locuri de muncă. Într-o dezbatere recentă pe Reddit, un clujean consideră că majoritatea posturilor vacante sunt concentrate în sectorul IT, construcții și comerț.
„De ce pare ca piata locurilor de munca e moarta în Cluj. Adică ori gasesti doar joburi in IT ori pe santier sau in supermarket-uri? Mi se pare doar mie sau nu caut unde trebuie?”, a scris acesta.
Această percepție este împărtășită de mulți alți utilizatori ai platformei, care subliniază că, în ciuda reputației Cluj-Napoca ca fiind un hub tehnologic, există o concentrare excesivă a ofertelor de muncă în anumite sectoare.
„Depinde ce cauți, inclusiv pe IT e destul de plin asta daca nu ești senior cu 7 ani+ exp si niste proiecte bune la activ”, a răspuns cineva.
Alții spun că există cerere în multe locuri, dar depinde de sector.
„Pai poate domeniul unde vrei tu e supra-saturat. Stiu ca sunt multe domenii unde se caută. Se caută asistenti medicali, radiologi, radiologi de animale, vanzatori, gestionari depozite, stivuitorişti, croitori. Se caută si oamenii nu găsesc pentru că la unele trebuie atestate speciale sau experiență in domeniu. Este cerere in multe locuri, depinde in ce domeniu cauti”.
Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Fortei de Munca, în Cluj sunt 328 de oferte de locuri de muncă. În schimb, pe platforma ejobs, sunt postate 2899 de oferte de munca in Cluj-Napoca.
O analiză eJobs, de la finalul anului trecut, pune Clujul pe primul loc în topul județelor cu cele mai multe locuri de muncă, exceptând Bucureștiul. Cele mai multe locuri de muncă noi în primele 9 luni ale anului 2024, în București și Ilfov, Cluj, Iași, Brașov și Timișoara. Peste 230.000 de locuri noi de muncă au fost postate în primele 9 luni ale anului pe platforma de recrutare online eJobs.ro.
Jumătate dintre acestea au venit din partea angajatorilor din București și Ilfov, numai pentru Capitală fiind disponibile peste 110.000 de oportunități pentru candidați. Clujul este județul cu a doua cea mai ofertantă paletă de joburi, însă la distanță semnificativă față de București, în condițiile în care angajatorii din Cluj au postat aproape 40.000 de joburi de la începutul anului și până acum. Pe locul al treilea se află Iașiul, cu 34.000 de joburi, urmat de Brașov (29.000) și Timiș (28.000).
Retailul rămâne principalul mare angajator și în județele care se află în fruntea clasamentului, însă, aici, pe lângă retail, apar și alte domenii, precum call-center / BPO, construcții, producție, servicii financiare sau IT. „În mod firesc, aria de oportunități este mult mai diversificată în județele mari, în primul rând pentru că acolo sunt concentrate cele mai multe investiții, dar și pentru că unele dintre aceste domenii recrutează un număr important și de specialiști și candidați din segmentul whitecollar (cu studii superioare), iar pe aceștia destul de greu pot să îi mai găsească astăzi în orașele mici. Există un transfer permanent de talente și specialiști din orașele mici spre cele mari pentru că acolo au mai multe șanse de angajare, iar salariile sunt, în mod evident, mai bune”, a mai spus Bogdan Badea.
Cât privește aplicările, Capitala cumulează jumătate din numărul total de aplicări înregistrate din ianuarie și până la finalul lunii septembrie, respectiv 4,5 milioane. Clujul se află pe locul al doilea, cu 1,4 milioane, urmat de Ilfov (1,3 milioane), Timiș (1,2 milioane), Iași și Brașov (ambele cu 1,1 milioane). Cel mai scăzut interes din partea candidaților a fost pentru joburile din Neamț, Maramureș, Suceava, Arad și Galați.