SITA, lider mondial în tehnologia pentru industria aviației, a consolidat în 2024 poziția Cluj-Napoca ca un hub global de inovație. Noul centru de cercetare și dezvoltare, Tech & Engineering AirportLab, este acum cel mai mare de acest fel din portofoliul companiei. Cu o echipă talentată de ingineri, centrul din Cluj contribuie semnificativ la dezvoltarea de soluții tehnologice avansate care optimizează operațiunile a peste 470 de aeroporturi la nivel mondial.
În octombrie 2024, Societe Internationale de Telecommunications Aeronautiques inaugura noul său hub din complexul The Office Cluj. Misiunea acestuia este de dezvoltare de soluții de ultimă oră pentru industria aviatică: îmbunătățirea experienței pasagerilor, reducerea impactului asupra mediului.
Deschiderea hubului poziționează Clujul ca un centru specializat pe tehnologiile din aviație și încurajează investiții suplimentare din partea industriei. Acesta face parte dintr-o rețea globală de centre tehnologice, conectând locațiile sale din Anglia, Irlanda și India. SITA este 100% deținută integral de industria aeriană și furnizează servicii în 200 de țări și teritorii.
Este furnizorul IT al industriei transportului aerian, oferind soluții pentru companii aeriene, aeroporturi, aeronave și guverne. Cu 2.500 de clienți, soluțiile SITA generează eficiență operațională în 1.000 de aeroporturi și pentru 18.000 de aeronave. SITA oferă soluții tehnologice care ajută 70 de guverne.
„2024 a fost o călătorie extraordinară pentru mine și echipa din Cluj, unul dintre cele mai mari succese ale SITA. A început într-un birou mic, cu doar două dispozitive CUSS și o stație de lucru CUTE, jumătate dintr-un rack de servere, o sală de ședințe transformată într-un laborator temporar, 20 de ingineri curioși și o viziune comună.
S-a transformat în ceva remarcabil: o nouă casă pentru ceea ce a devenit cel mai mare Tech & Engineering AirportLab al SITA, o echipă de 70 de ingineri talentați care conduc soluții de inginerie end-to-end pentru 470 de aeroporturi din întreaga lume și un angajament neclintit de a inova viitorul aviației”, a sintetizat, la final de an, Anamaria Beleiu, directorul SITA România, potrivit transilvaniabussines.ro.
“Fiecare coleg a făcut mai mult decât atât pentru a transforma această viziune în realitate – de la echipa locală la echipa Corporate Sevices și echipa de conducere Tech & Eng, în special Edgar Moujaber (Head of Infrastructure and Global Certification al SITA, n. red.), care s-a mutat de la New York la Cluj pentru a sprijini această tranziție.
Dedicarea sa a asigurat transferul cu succes a peste 30 de ani de tehnologie destinată pasagerilor, dar și a experienței de business, pe care el și echipa sa au construit-o de-a lungul anilor în centrul său de tehnologie și inginerie din New York, către centrul nostru tehnologic în creștere din Cluj.
A fost inspirator să îl văd nu doar contribuind la succesul hubului din Cluj, ci și îmbrățișând un nou stil de viață, adaptându-se la o cultură diferită și integrându-se perfect în echipa din România”, a menționat liderul SITA Cluj.