Un bărbat care a urcat cu bicicleta pe munte, în Bucegi, în condiţii de viscol, a fost salvat în ziua de Ajun în urma unei intervenţii a Salvamont Sinaia.
Turistul, care a reuşit să ajungă la altitudinea de 1.800 de metri, a ignorat toate avertismentele care anunţau că în golul alpin este viscol puternic. El şi bicicleta au fost coborâţi până la cota 1400, de unde a putut coborî în staţiunea Sinaia cu telecabina, scrie Biz Brasov.
„Persoană blocată în viscol în zona Blana, a găsit adăpost. Ajunsă acolo în mod iresponsabil pe vreme extrem de rea. Avertizările s-au adeverit, sus e urgie. Cum a ajuns?! Pe… bicicletă!! Vorba cuiva: când crezi că le-ai văzut pe toate…”, au scris salvatorii montani din Sinaia, pe Facebook.
Pericol uriaș de avalanșă. Turiștii sunt avertizați să evite traseele montane. Anunțul Salvamont
În zonele montane înalte este cod portocaliu de viscol. Oficialii Salvamont avertizează că în această perioadă, la altitudini mari este risc ridicat de producere de avalanșe. Turiștii sunt avertizați, așadar, să evite traseele montane.
Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România, pentru Antena 3: În urma evoluției vremii din ultimele zile și a stratului de zăpadă nou depus, această avertizare de risc însemnat de avalanșe, de risc trei din cinci, a fost extinsă și pentru masivele Parâng, Șureanu, Țarcul și Godeanu, la altitudini de peste 1.800m. Tot ce înseamnă gol alpin în acest moment, din Carpații Meridionali și parte din Occidentali, prezint un risc ridicat de avalanșă, iar turiștii trebuie să fie conștienți că se expun unui risc iminent.
Avem un strat de zăpadă veche, peste el este depus zăpadă veche care s-a cristalizat, care a făcut o pojghiță de gheață peste el. Avem deja un strat de zăpadă nou depusă din ninsoare sau din transport de vânt și acest nou strat de zăpadă poate fi declanșat oricând de schiori sau de turiști.
Ce trebuie menționat că acest risc de avalanșă nu se regăsește în perimetrul stațiunilor deschis în zonele balizate ale pârtilor. Așadar, turiștii care rămân pe pârtiile amenajate de schi în perimetru balizat nu se expun acestui risc de avalanșă, dar cei care încearcă să iasă către zona alpină înaltă trebuie să fie foarte atenți să-și evalueze foarte corect riscurile la care se se expun, să-și aleagă o traiectorie foarte bună a traseului pe care doresc să-l urmeze și dacă văd că există acumulări mari de zăpadă și instabilitate acesteia, mai bine să renunțe la la excursia pe munte.