Curtea Constituțională a anulat vineri turul 1 al alegerilor prezidențiale, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Nu e clar dacă turul 1 se va relua cu aceeași listă de candidați. Potrivit unei surse, anularea alegerilor vizează întreg procesul electoral. Altfel spus, alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
Curtea Constituțională a decis, vineri, anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, au declarat surse oficiale, potrivit Digi24. Asta înseamnă că se reia tot procesul pentru alegerile prezidențiale.
Judecătorii Curții Constituționale au luat decizia după ce s-au reunit de urgență vineri, pentru consultări, în contextul în care la CCR a ajuns un număr mare de noi solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale. Cererile au invocat documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform cărora campania candidatului pro-rus Călin Georgescu a fost rezultatul unei manipulări orchestrate din afara țării.
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curica Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, şi-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât urmatoarele:
1. În temeiul art. 146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României, desfăşurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele Romānici din anul 2024 şi a Hotărării Guvernului nr. 1061/2024 privind aprobarea Programului calenda- ristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui Románici în anul 2024.
2 Procesul electoral peatru alegerea Preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor nece- sare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă şi general obligatorie, se publică în Mo- nitorul Oficial al României, Partea 1, şi se aduce la cunoștință publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Parten 1.
CCR a luat decizia după ce joi a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.
Curtea Constituţională a României anunţase joi că cererile depuse privind anularea primului tur al prezidenţialelor urmează să fie examinate în cadrul procesului de validare a alegerilor.
„Având în vedere solicitările reprezentanţilor mass-media cu privire la primirea unor petiţii şi cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României, Curtea Constituţională precizează că acestea au fost înregistrate şi urmează să fie examinate conform prevederilor constituţionale şi legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor”, se arată într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.
În comunicat se mai precizează că, în această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul II al alegerilor prezidenţiale.
Curtea Constituţională a primit joi patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.