Institutul Național de Statistică a publicat analiza prețurilor la alimente, iar conform datelor prezentate de HotNews.ro Clujul are mâncare mai ieftină decât București, Arad sau Alba Iulia.
În calculul coșului de consum Statistica a măsurat prețurile din piață ale următoarelor produse: cartofi, roșii, vinete, ardei gras, gogoșari, castraveți, telemea de oaie, lapte și ouă.
Cel mai scump asemenea coș alimentar era în Arad, urmat de cel din Miercurea Ciuc și Alba Iulia. Cel mai ieftin coș putea fi cumpărat în Constanța, Slobozia și Iași, potrivit calculelor făcute de HotNews pe baza prețurilor calculate de INS.
În schimb, „inflația alimentară”- creșterea prețului alimentelor din coșul de consum din august 2024 față de august 2023 a fost în Tulcea, Satu Mare și Piatra Neamț (peste 8%).
Ca idee, cei mai scumpi cartofi din țară sunt la Arad, Baia Mare și Călărași iar cei mai ieftini la Tulcea și la Focșani. Gogoșarii cei mai scumpi sunt la Arad, Ploiești și Cluj (cei mai ieftini sunt la Slobozia, Brăila și Slatina). Telemeaua de oaie are cel mai mare preț la Slatina, Ploiești și București dar o poți cumpăra ieftin din Iași, Constanța și Drobeta Turnu Severin.
Cât de mult s-au scumpit alimentele și cât costă acum mâncarea pentru o familie cu doi copii, față de 2022
În ultimii 2 ani, cel mai mult s-au scumpit legumele, lactatele, dar și carnea de pui.
În același timp, au fost și câteva prețuri care au stagnat, cum ar fi la carnea de porc, dar și anumite produse care s-au ieftinit. Vorbim aici de ulei de mălai, dar și de unt, scrie Antena 3.
Dacă vorbim de scumpiri, ne uităm către legume. Roșiile sunt cu 3 lei mai scumpe, ardeii capia cu 2 lei. Telemeaua de vacă se vinde acum cu 4 lei mai mult decât se vindea în 2022, iar litrul de lapte s-a scumpit cu 1,5 lei la raft. De asemenea, și margarina costă mai mult cu un leu.
Cele mai mari creșteri de preț au fost la carnea de pui. Pieptul de pui s-a scumpit cu aproximativ 5 lei. De asemenea, pulpele de pui aproape s-au dublat ca preț.
Deși în 2024 inflația a fost în scădere, prețurile la alimente nu au scăzut, dimpotrivă, alimentele s-au scumpit, chiar dacă într-un ritm mult mai lent.
Dacă în 2022 o familie cu doi copii plătea undeva la 1.900 lei pe alimente pe lună, la 2 ani distanță, aceleași alimente, familia plătește 2.100 lei, adică cu 200 lei mai mult.